Gyermekkori elhízás

0

Bár több országban lelassult a gyermekkori elhízás gyakoriságának növekedése és pár fejlett európai országban a trend meg is fordult, globálisan azonban változatlanul az elhízás járványáról kell beszélnünk. Európában a 10 év alatti korosztályban minden ötödik, idősebbeknél minden negyedik gyermek elhízott vagy túlsúlyos. Hasonló a helyzet hazánkban is.

Újabban sokszor hangoztatják, hogy vannak egészséges elhízottak is (metabolikusan egészséges), de a legfrissebb, nagy esetszámú, prospektív vizsgálat adatai egyértelműen bizonyítják, hogy a gyermekkori elhízás jelentősen fokozza a mortalitási rátát 40 éves követés során. Az epidemiológiai adatok és a kezelés alacsony sikerrátája egyre inkább a megelőzés felé irányította a szakemberek figyelmét. Az elhízás megelőzésének eszközei igen sokfélék. Egyelőre csodamódszert még nem fedezték fel. Jelenleg úgy tűnik, hogy széleskörű társadalmi összefogásra és multimodális módszerekre van szükség a siker eléréséhez.

A gyermekkori elhízás kezelése multidiszciplináris feladat, hiszen a leghatékonyabb eredmények csak a szakemberek (orvos, dietetikus, gyógytornász, pszichológus) és az elhízott gyermek, valamint családjának szoros együttműködése következtében jöhetnek létre. Komplex feladat, ami alapvetően életmódbeli változtatás, azaz magában foglalja az étrendi kezelést, a fizikai aktivitás fokozását, a szükséges pszichés támogatás biztosítását és esetlegesen a gyógyszeres terápiát, mely utóbbi azonban leginkább a hagyományos kezelés sikertelensége, illetve az elhízáshoz társuló betegségek megléte esetén jön szóba.

Másodlagos elhízás esetén mindig az alapbetegséget kell kezelni. Az exogén elhízás során azonban az étrend változtatásával és a fizikai aktivitás fokozásának együttes alkalmazásával az elhízott gyermek pozitív energiaegyensúlyának megszüntetésére kell törekedni, amihez feltétlenül fontos a gyermek érzelmi viszonya is, ezért a gyermek és a család magatartását befolyásoló terápiás módszerek elengedhetetlenül fontosak a kezelés sikeréhez.

Minden életmódváltoztatási kezelésnek hosszútávúnak kell lennie. 

Az elhízás multifaktoriális betegségnek tekinthető, mely kialakulásában számos tényező szerepet játszik. A felnőttektől átvett helytelen táplálkozási szokások egyértelműen megjelennek a gyermekek körében is. A gyermekkori elhízás hatással van a gyermekek fizikai, szociális és pszichológia jóllétére, valamint előrejelzője a felnőttkori elhízásnak és több krónikus, nem fertőző megbetegedés kialakulásának. Ezért rendkívül fontos az elhízás és a helytelen táplálkozási tényezők hátterében lévő komplex tényezők megismerése.

Az országos, 4-10 éves gyermekekre reprezentatív minta kiválasztást követően kérdőív segítségével felmérésre került a gyerekek fizikai aktivitása, valamint a szülői táplálkozási attitűdök, a szülők szoci ökonómiai státusza. Továbbá a gyerekek táplálkozási szokásaira vonatkozó adatok gyűjtése a nemzetközileg ajánlott „háromnapos táplálkozási napló” használatával történt. A vizsgálatban 725 értékelhető kérdőív és 666 táplálkozási napló került feldolgozásra.

A túlsúly és elhízás a 4-10 éves gyerekek körében ez 23%-ra tehető. Jellemző a túlzott zsírbevitel (34,2 E%), kedvezőtlen az omega zsírsavak arány és magas a koleszterinbevitel. Az ajánlottnál lényegesen kevesebb a gyerek körében a tej-és tejtermék (290 g/nap) fogyasz-tása, így a kalcium bevitel, valamint a zöldség-gyümölcs fogyasztás (263 g/nap) és a rostbevitel. A nátriumból számított sóbevitel 8,4 g/nap volt, mely 38,9%-a az ételkészítés és az asztali sózásból származott. A hozzáadott cukorból származó energia átlagosan 11% volt.

A testtömeg-indexszel nő a gyerekek energiabevitele, valamennyi tápanyagból és élelmiszerből szignifikánsan többet visznek be, mint alacsonyabb testtömeg-indexű társaik.

A fizikai aktivitás ezzel ellentétben csökken, az elhízott gyerekek 4,5 órával kevesebbet mozognak hetente, mint a sovány társaik. A magas jövedelműek között szignifikánsan több a túlsúlyosnak számító gyermek. Az anya iskolai végzettsége és a BMI között nem mutatkozik szignifikáns összefüggés. Az élelmiszerválasztást az adatok szerint a tudatosság, tanultság befolyásolja, jövedelemkategóriától függetlenül. Az egészségesebb életmód a szülők szerint nem csak anyagi helyzet kérdése, különösen igaz ez a mozgás tekintetében.

Az adatok számos aspektusból megvizsgálásra kerültek. Látható, hogy a táplálkozás és elhízás kapcsolata mennyire összetett és számos tényező hatással lehet rá, így fontos a táplálkozási problémák, elhízás holisztikus megközelítése. Az adatok egyértelműen felhívják a figyelmet arra, hogy a tanultság, tudatosság mekkora mértékben befolyásolják a táplálkozási szokásokat. Ezért elengedhetetlen a gyermekek edukációja mellett, a felnőttek széles körben való elérése és a mindennapokban megvalósítható, gyakorlatias ismeretek átadása.

Forrás: Obesitologia-Hungarica 2022

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com