Családi kórelőzmény és cukorbetegség

0

A családi kórelőzményünk ismerete (vagyis, hogy vér szerinti családtagjainknak milyen betegségei voltak) különösen azon betegségeink szempontjából fontosak, amiknek a kialakulásában örökletes, tehát genetikai tényezők (akár meghatározó) szerepet játszanak.

Főleg „másod fokig” lenne nagyon fontos összegyűjteni egy-egy családban ezeket az ismereteket. Vagyis szüleink, testvéreink (első fok), nagyszüleink és a nagynénik, nagybácsik (másod fok) betegségei tisztázandók.

A cukorbetegség több formája (elsősorban a 2-es típusú és az un. MODY) örökletesen, genetikailag megalapozott, de a magasvérnyomás, vérzsír betegségeink, a függőségekre (pl.alkohol, dohányzás), bizonyos pszichológiai problémákra (depresszió, szorongásos zavarok) való esélyünk is részben örökletesen, tehát genetikailag megalapozott (lehet).

Ez sosem jelenti azt, hogy ha a családunkban „szinte mindenki” mondjuk 2-es típusú cukorbeteg, akkor törvényszerű, hogy mi is azzá válunk, de nagyon lényeges ismeret, hiszen például a fenti esetben életmódunk (benne étrendünk) célszerű módosításával, átalakulásával még hatékonyabb lépéseket tehetünk a betegség elkerülésére.

Külön figyelmet érdemel, ha a családunkban valakinél korai (férfinak 55 éves kora előtt, hölgyeknek 60 (65) éves kora előtt) éresemény történt. Ezek közé az „események” közé tartozik a szívinfarktus, a sztrók (vagy akár csak átmeneti agyi keringészavar), az ütőeres érműtét vagy értágítás bármely esete.

Forrás: diabet.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com