A vakbélgyulladás hosszú távú kezelése operáció nélkül

0

A vakbélgyulladás miatt műtét helyett antibiotikumterápiában részesült betegek többségénél hosszú távon sem merül fel probléma, egyeseknél azonban akár 20 év elteltével is szükség lehet műtétre – írja az Orvostovábbképző Szemle Online.

Két randomizált, kontrollált vizsgálatban elemezték, hogy a Svéd Nemzeti Betegregiszter által az 1990-es években nyilvántartott vakbélgyulladásban szenvedő 292 beteg milyen ellátást kapott és annak milyenek voltak a hosszú távú következményei.

Mindkét vizsgálatban két csoportra osztották a betegeket: azokra, akiknél vakbélműtétet hajtottak végre, és azokra, akik antibiotikumos kezelésben részesültek vakbélgyulladásuk miatt. Megvizsgálták, hogy milyen volt a későbbiekben műtétet igénylő, kiújuló vakbélgyulladások aránya. A nem operáltak csoporjába tartozó, a kezdeti vizsgálat során sikeresen elbocsátott betegek 29%-ánál volt szükség a későbbiekben műtétre, a kezdetben antibiotikumot kapott beteg közül néhányat 20 évvel később kellett műteni. A nem műtött betegek 9,5%-a fordult sebészeti ambulanciára hasi fájdalom miatt, a műtött betegeknél ez az arány csak 0,01% volt.

A nem műtéti úton kezelt betegek több mint felénél nem fordult elő kiújulás, és körülbelül két évtized elteltével sem szorultak műtétre, tehát a nem operatív kezelés hosszú távon is biztonságos, bár fennáll a vakbélgyulladás kiújulásának kockázata – írja a lap.

Forrás: otszonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com