2023. szeptember 24: SZÍVÜNK NAPJA

0

Az idei évben is megrendezésre kerül a SZÍVÜNK NAPJA lakossági egészségmegőrző családi rendezvény. A nagyszabású családi, egészségmegőrző rendezvény programjában megtalálhatóak lesznek a kardiológiához kapcsolódó kiállítók, valamint interaktív és szórakoztató programok is. Programként kardiovaszkuláris szűrővizsgálatok, véradás, színpadi fellépések, szakmai előadások és kerekasztal beszélgetések kerülnek megrendezésre. 

A rendezvény helyszíne: VÁROSLIGET

Vércukor értékének meghatározása

A vércukorszint alatt a vérplazmában adott pillanatban megmért, meghatározott vércukor mennyiségét értjük.

  • Vércukorszint – mértékegysége a mmol/Liter
  • Éhgyomri vércukorszint – legalább 12 órás éhezést követően mért vércukorszint
  • Étkezés utáni vércukorszint – Ezt a tesztet leggyakrabban a betegség gondozása során alkalmazzák. 1,5-2 órával étkezés után kell mérni.

A normál éhomi vércukorszint 4-6 mmol/l. Étkezés után 1,5-2 órával a normális érték: <7,5 mmol/l.

A határtértéket meghaladó vércukorszint kezelése mindig egyénre szabott, a kezelőorvos a társbetegségeket és egyéb szempontokat is figyelembe vesz.

Koleszterin értékének meghatározása

A vérzsírok vérben való megjelenését a koleszterinszint jellemzi. A laborvizsgálatok során leggyakrabban az alábbiakat vizsgálják:

  • LDL-koleszterin: alacsony sűrűségű koleszterin, „rossz” koleszterin.
  • HDL-koleszterin: nagy sűrűségű koleszterin, „jó” koleszterin

Vérnyomás értékének meghatározás

A vérnyomás mértékegysége a higanymilliméter (Hgmm), méréskor pedig két értéket vizsgálunk.

  • Szisztolés vérnyomás – azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki.
  • Diasztolés vérnyomás – a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja.

Az európai ajánlások alapján 140/90 Hgmm fölött magas vérnyomást (hipertóniát) állapíthatunk meg. 18–65 év közötti életkorban a vérnyomás célérték <130/80 Hgmm, de idős betegeknél (> 65 év) az ajánlás ettől eltérő célértéket határoz meg: 130–139/70–79 Hgmm.

Carotis Ultrahang elvégzés

A nyaki erek ultrahangja egy biztonságos, fájdalommentes vizsgálat, melynek során ultrahang segítségével vizsgálják meg a nyaki artériákon belüli vérkeringést. A nyaki ér (karotisz) ultrahang lényege, hogy észlelni lehet vele a beszűkült vagy elzáródott nyaki verőereket, amelyek növelik az agyvérzés kockázatát.

Tanácsadás

A rendezvényen lehetőségük lesz a vizsgálatok eredményeinek megbeszélésére. Kérdéseikről kardiológus szakorvosokkal konzultálhatnak.

Miért káros a tartósan magas vércukor-, vérnyomás-, vagy koleszterinszint

Sokan azt gondolják, hogy egy kicsivel magasabb érték még nem probléma. A tartósan magas vérnyomás-, vércukor- és vérzsírértékek legnagyobb veszélye azonban az, hogy sokáig lényegében semmilyen tünetet nem okoznak. A sok évig fennálló rendellenes értékek azonban károsító hatásukat sajnos már az első pillanattól kezdve kifejtik. A későbbiek során pedig számos betegséget okozhatnak (pl.: szívinfarktus,  stroke , alsó végtagi érbetegségek, szívelégtelenség…)

Mi a helyzet, ha valakinek túl alacsonyak az értékei? Az alacsony vérnyomással/vércukorszinttel/koleszterinnel van-e teendő?  

A túl alacsony értékek a vérnyomás, illetve a vércukor esetében okozhatnak tüneteket. Az alacsony vérnyomás szédüléssel, fejfájással, súlyos esetben átmeneti eszméletlen állapottal járhat, míg alacsony vércukorszint esetén a szervezet figyelmeztető jelek sorozatát indítja el: kínzó éhségérzés jelentkezhet, szívdobogás érzés, izzadás, remegés kíséretében.

A vérzsírok esetében épp ellenkező a helyzet, a nagy tanulmányokból azt szűrték le a szakemberek, hogy minél alacsonyabb ez az érték, annál kisebb az esély a szív- és érrendszeri megbetegedésekre.

A Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját, melyhez hazánk az első évtől kezdve csatlakozott. A Magyar Kardiológusok Társasága minden évben szeptember végén, a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre. A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen. A szív és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető, elsősorban egészségesebb életmóddal, valamint rendszeres szűrővizsgálatokkal. A Szívünk Napján az életmódváltást szeretnénk népszerűsíteni – több mozgást, a dohányzás elhagyását, egészségesebb táplálkozást – hitelesen, megalapozottan, közérthetően.

Forrás: szivunknapja.hu

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com