Sikerült az első méhátültetés Angliában

0

Hatalmas lépést jelenthet az elkövetkező években a reprodukciós orvostudományban méhátültetések. Az első sikeres műtét, 2012 óta világszerte mintegy 100 beavatkozást végeztek el, most pedig az Egyesült Királyságban is átesett egy nő a beavatkozáson – írja a Science Alert nyomán a 24.hu. 

A recipiens egy 34 éves nő volt, aki méh nélkül született, a donor pedig nővére, akinek már van saját gyermeke. A műtétet a Womb Transplant UK nevű jótékonysági szervezet finanszírozta, amely a méhátültetéssel kapcsolatos kutatásokra gyűjt pénzt, emellett céljuk, hogy a méhátültetés a következő években a meddőség kezelésének lehetőségévé váljon a gyógyszerek, a mesterséges megtermékenyítés és a béranyaság mellett.

A statisztikák szerint ötezer nőből általában egy nő születik méh nélkül, ám érdemes megjegyezni, hogy sok más szülőképes korú nőnek eltávolítják a méhét rák, mióma, vagy épp rendkívül erős menstruáció miatt. Bár a méh nélküli nők még mindig lehetnek genetikai anyák — ha a petesejtjeik felhasználásával létrehozott embriókat béranya hordozza ki és hozza világra —, a méhátültetés lehetőséget ad nekik arra, hogy saját gyermeküket hordják ki és hozzák világra – írja a lap.

Forrás: 24.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com