Hatóanyagszállítási megállapodást kötött a Richter és a belga Mithra

0

A Richter Gedeon Nyrt. és a belga biotechnológiai vállalat, a Mithra Pharmaceuticals kötelező erejű megállapodást írtak alá az Estelle nevű kombinált orális fogamzásgátló és a Donesta postmenopauzás tünetek kezelésére szolgáló termékjelölt hatóanyagszállításáról – közölte a Richter a tőzsde honlapján kedden.

A megállapodás értelmében a Richter gyártja és szállítja az Estetrol (E4), natív ösztrogént a Mithra Estelle és Donesta gyártásához.

Bogsch Erik, a Richter igazgatóságának elnöke elmondta, hogy a szerződéssel tovább szélesítik együttműködésüket a Mithra-val, amely lehetővé teszi a meglévő szteroid kémiai tudás és hatóanyagszállítási képességek kihasználását.

David Horn Solomon, a Mithra vezérigazgatója megjegyezte: a megállapodás javítja és kiterjeszti az Estelle előállítására vonatkozó gyártási képességeiket, a termék árbevétel-növekedésének megfelelően. Jelen megállapodás lehetővé teszi, hogy az egyedülálló hatóanyagukhoz kereskedelmi téren megbízható beszállító szállítsa a hatóanyagot. A szerződés biztosítja ezen felül a nyereségességet és az ellátási lánc megfelelően biztonságos működését.

Kitértek arra, hogy a Mithra és a Richter még 2018-ban kötöttek licenc és szállítási megállapodást az Estelle értékesítésére az európai és a FÁK térségre, amelyet 2020-ban kiterjesztettek a legfontosabb latin-amerikai országokra is. A megállapodás értelmében, a szerződés aláírásakor a Richter 35 millió euró mérföldkő kifizetést teljesített. Emellett a termék fejlesztéséhez és törzskönyvezéséhez kapcsolódóan, a Mithra további 20 millió euró mérföldkő bevételre is jogosulttá vált. A fentieken túlmenően a Mithra az árbevételhez kötött mérföldkő bevételre, és a forgalomhoz kapcsolódó sávos royalty (jogdíj) bevételre is jogosult. A Mithra a latin-amerikai országokat is magában foglaló szerződés aláírásakor mérföldkő kifizetésben részesült, amelynek összegét a felek nem hozták nyilvánosságra, illetve jogosult a termék fejlesztéséhez és árbevételéhez kötődő mérföldkő bevételekre, valamint a nettó forgalomhoz kapcsolódó sávos royalty  bevételekre is – írták.

A Mithra és a Richter egy 20 évre szóló licenc megállapodást írt alá a Donesta európai, latinamerikai, auszráliai és új-zélandi forgalmazásáról. A 2023 februárjában aláírt szerződés értelmében a Mithra 55 millió euró mérföldkő bevételben részesült, míg további 15 millió euró mérföldkő bevételre és az értékesítéshez kapcsolódó sávos royalty bevételekre is jogosult. A Richter felelős a termék gyártásáért és az ellátás biztosításáért a fent említett területek mindegyike esetében.

Az Estelle a Mithra első E4 hatóanyagot tartalmazó terméke, amely kombinált fogamzásgátló. A Donesta a Mithra új generációs orális Estetrol alapú hormonterápiás termékjelöltje. A Mithra székhelye a belgiumi Liege-ben található, a világ több, mint 100 országában van jelen és mintegy 230 alkalmazottat foglalkoztat.

A Richter az egyik legnagyobb közép-kelet-európai gyógyszeripari vállalat, amely Nyugat-Európában, Kínában, LatinAmerikában, valamint Ausztráliában is közvetlen piaci jelenlétet épített ki. A 2022. év végén a 3,9 milliárd euró tőzsdei értékkel bíró vállalat ugyanebben az évben mintegy 2,0 milliárd euró konszolidált árbevételt ért el. A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9150 forint, a legalacsonyabb 7060 forint volt.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com