Fel lehet-e gyorsítani az anyagcserét?

0
Vannak, akiket azzal a képességgel áldott meg az ég, hogy hetente egy csomag fánkot és egy doboz fagylaltot is könnyedén elfogyaszthatnak anélkül, hogy változna a testsúlyuk. De a többieknek nem olyan egyszerű a testsúlyuk kordában tartása – írja a Magyar Mezőgazdaság. 

Még ha a szerencsés kevesek közé is tartozunk, az évek múlásával mindannyian elérünk egy olyan pontot, amikor az anyagcserénk lelassul. És legyen szó nyári koktélokról vagy téli „kényelmi ételekről”, a végeredmény ugyanaz: felénk kúsznak a kilók. Robbie Clark, akkreditált dietetikus és sporttáplálkozási szakember segített felderíteni, hogy van-e olyan módja az anyagcsere felgyorsításának, amihez nem kell kávé vagy cigaretta.

De mindenek előtt fontos, hogy ha valaki optimalizálni akarja az anyagcseréjét, meg kell értenie, hogy pontosan miről is van szó.

Az anyagcsere lényegében az a sebesség, amellyel a kalóriákat felhasználjuk a testi funkciók fenntartása érdekében.
Ha gyors az anyagcserénk, akkor gyorsan emésztjük meg az ételt (és égetjük el a kalóriákat), ha pedig lassú az anyagcserénk, akkor ennek az ellenkezője igaz. „Az anyagcsere a naponta felhasznált energia 50-70 százalékát teszi ki.”
„Az anyagcsere azokra a kémiai és fizikai folyamatokra utal, amelyek folyamatosan zajlanak a testünkben, és amelyek fenntartják a normális működésünket, hogy életben maradjunk” – mondta el Robbie. „Ezek a folyamatok közé tartozik a légzés, az idegműködés és a vérkeringés, valamint az ételekből és italokból származó tápanyagok lebontása, amelyek aztán energiává alakulnak át. További befolyásoló tényezők közé tartozik a fizikai aktivitás szintje és az elfogyasztott ételek hőhatása (az étel megemésztésére és felszívódására fordított energia)” – tette hozzá.

Ez azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy az anyagcserénk bizonyos mértékig genetikai eredetű, néhány életmódbeli változtatással felgyorsíthatjuk. És bár az edzőterembe járás segíthet, Robbie azt javasolta, hogy először a táplálkozásunkat elemezzük. „A magasabb szintű zsírraktározás negatívan befolyásolhatja az anyagcserénket. Ezért az anyagcsere megfelelő működéséhez az egészséges testsúly fenntartása szükséges.”

Ha úgy gondoljuk, hogy lassú az anyagcserénk (vagy nemrégiben lelassult), akkor bizonyos vitaminhiányokra kell figyelnünk, amelyek ezt okozhatják:
  • D-vitamin: A D-vitamin alacsony szintje azt eredményezi, hogy a szervezet bizonyos hormonokat termel, amelyek azért felelősek, hogy a zsírsejtek a zsír elégetése helyett inkább felhalmozzák és elraktározzák a zsírt.
  • Króm: Ez az ásványi anyag felelős a zsírok, a szénhidrátok (különösen a glükóz) és az inzulin anyagcseréjéért. A krómhiányban szenvedő embereknél fennáll a csökkent glükózintolerancia és ezáltal a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.
  • Magnézium: A magnézium számos, a glükóz-anyagcserében részt vevő enzim társfaktora. Fontos szerepe van az inzulin hatásában, és az inzulin serkenti a magnéziumfelvételt az inzulinérzékeny szövetekben. Ezért az alacsonyabb magnéziumszintű embereknél nagyobb lehet az inzulinrezisztencia kockázata, ami a zsír felhalmozódását okozza a has körül.

Robbie arra is figyelmeztetett, hogy ha szigorú diétát követünk, amelynek előfeltétele az alacsony kalóriabevitel, az tápanyaghiányhoz vezethet, mivel fennáll a veszélye annak, hogy az ételválasztékban korlátozott a változatosság.

Egyszerűen fogalmazva, a szervezet „éhség üzemmódba” kapcsol, amikor kevesebbet eszünk, mint amennyire az alapvető testi funkciókhoz szükségünk van. Ez pedig lelassítja az anyagcserét, ami a szándékunkkal ellentétes hatást vált ki – írja a lap

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com