A világ különböző helyein élőknek más és más diétára van szüksége

0

Valószínű, hogy a világ különböző helyein élő népességnek más és más diétára van szüksége a kockázatok csökkentéséhez – írja a Magyar Kardiológusok Társasága. 

Az eredmények újabb adatokkal járultak hozzá a legegészségesebb étrendről szóló vitához. Az 1970-es években kezdtek el a tudósok a koleszterinnel foglalkozni, és összekapcsolták a zsíros ételeket a szívbetegségekkel, az orvosok pedig arra biztatták a pácienseket, hogy csökkentsék az étrendjükben a zsír mennyiségét, egyenek kevesebb vörös húst, tejterméket, tojást és zsírban sült ételt. Az élelmiszeripar pedig követte ezt, és elkezdett alacsony zsírtartalmú élelmiszereket gyártani. A zsírt viszont szénhidráttal helyettesítették, ám a tudósok ma már bebizonyították, hogy ez épp olyan, ha nem még inkább egészségtelen, mint a zsír.

Ez azért van, mert a szénhidrátot a szervezet glükóz formájában egyszerűen tudja tárolni, és ez növeli a vércukorszintet, ami cukorbetegséghez és elhízáshoz vezethet – mindkettő a szívbetegség kockázati tényezője.

Akkor van baj, ha minden zsír helyett csak szénhidrátot eszünk. 

Akkor miért foglalkozunk ennyit a zsírtartalom csökkentésével? A tudósok szerint az első olyan kutatásokat, amelyek összekapcsolták a zsírt a szívbetegségekkel, elsősorban Észak-Amerikában és Európában végezték, és ezeken a régiókban fogyasztják a világon a legtöbb zsírt. Valószínű, hogy a világ különböző helyein élő népességnek más és más diétára van szüksége. A nyugati kultúrákra jellemző a túlzott zsírfogyasztás, itt valóban csökkentheti a szívbetegségek kockázatát a zsírbevitel csökkentése, de csak akkor, ha a zsírt nem helyettesítik szénhidráttal.

A világ más részein, ahol az étrend nagyobbik része szénhidrátból áll, sokkal több értelme lenne annak, ha a szénhidrátbevitelt csökkentenék és nem a zsírt. „Akik sok szénhidrátot fogyasztanak, hasznos lehet a szénhidrátbevitel csökkentése és a zsírfogyasztás növelése” – jelentették ki a kutatás vezetői.

További vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy kiderítsék, pontosan mennyi szénhidrátra és zsírra van szükség az optimális egészséghez. Ez a kutatás nem hasonlítja össze az alacsony szénhidráttartalmú és az alacsony zsírtartalmú diétát tartó embereket abból a szempontból, hogy miként befolyásolja a halálozásukat a diétájuk.

Forrás: MKT 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com