A rendszeres, egészséges alvási rendet tartó felnőtteknél kisebb a halálozás kockázata

0

A rendszeres, egészséges alvási rend fenntartása segíthet a korai halálozás elleni védekezésben – írja a PharmaOnline.

„Ha a nyolcórás alvás egy tabletta lenne, akkor a teljes adag rendszeres szedése igen előnyös lenne” – fogalmazott közleményében a legújabb alváskutatást vezető Joon Chung, PhD, a Harvard Medical School munkatársa. Az eredményeket az Associated Professional Sleep Societies indianapolisi Sleep 2023 rendezvényén ismertették ez év júniusában.

Tanulmányukban 1759 felnőtt adatait felhasználva becsülték meg az alvási időtartam és a halálozás kapcsolatát. Az alvás rendszerességét és időtartamát hétnapos adatok alapján osztályozták. A felnőtteket a „rendszeresen optimális” alvók (1015 személy) és a „rendszertelenül, elégtelen” alvók (744 ember) kategóriájába sorolták. A 7 éves követési idő alatt 176 személy halt meg. A rendszeresen optimális alvók csoportjában 39 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási kockázat, mint a rendszertelenül, elégtelen alvással élők csoportjában – írja a lap.

„Egyre több a bizonyíték arra, hogy a szabálytalan alvás meglehetősen széleskörű egészségkárosodással, azon belül is leginkább kardiometabolikus betegségekkel, elhízással és szív- és érrendszeri betegségekkel jár” – egészítette ki a közleményt Joon Chung a Medscape Medical News online kiadványnak.

Forrás: PhamaOnline 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com