Minden idők egyik legtöbb gyógyszerhulladékát vitte vissza a lakosság

0

Minden idők egyik legtöbb gyógyszerhulladékát vitte vissza a lakosság a patikákban, a bioboltokban és a benzinkutakon elhelyezett zöld gyűjtődobozokba – közölte a Napi.hu-val Miklósi András, a Recyclomed Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

2022-ben összesen 341,5 ezer kilogramm (341,5 tonna) gyógyszerhulladékot gyűjtött össze a nonprofit cég, egy évvel korábban 340,5 ezer kilogramm (340,5 tonna) lejárt szavatosságú vagy fel nem használt gyógyszert vitt el a lakosság az erre fenntartott szelektív gyűjtődobozokba.

Havonta ennyi gyógyszert dobtunk ki a gyűjtődobozokba:

  • 2022-ben: 28,4 ezer kilogramm veszélyes hulladékot adtak le;
  • 2021-ben: 28,3 ezer kilogrammot;
  • 2020-ban: 28,2 ezer kilogrammot;
  • 2019-ben: 28,3 ezer kilogrammot;
  • 2018-ban: 25,4 ezer kilogrammot – derül ki a Recyclomed Kft. adataiból.

Tavaly az összesített éves gyógyszerforgalom megközelítette a 600 milliárd forintot, egy évvel korábban 569 milliárd forintért váltott ki receptköteles gyógyszereket a lakosság – közölte a Hiflylabs Zrt. a Napi.hu-val. 2022. decemberében több mint három és fél éves rekord dőlt meg, a betegek 53,5 milliárd forintot hagytak vényköteles szerekért a patikákban. Év végén főleg az influenzaszerű megbetegedések miatt jelentősen megugrott az antibiotikumok forgalma – közölte az elemző cég.

A háztartási hulladékba kidobott, illetve a wc-n lehúzott vagy a lefolyóba engedett gyógyszerek hatóanyagai belemosódhatnak a talajba, majd a talajvízbe és onnan visszakerülhetnek az ivóvízbe is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Különösen veszélyesek a gyulladáscsökkentő antibiotikum-tartalmú gyógyszerek, valamint a női nemi hormonokat tartalmazó fogamzásgátlók, a fel nem használt gyógyszereket vissza lehet vinni a patikákba is.

Forrás: napi.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com