Megkezdték szolgálatukat a biciklis mentők

0

Megkezdték szolgálatukat Budapesten a biciklis mentők. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) új szolgáltatásának éles próbaüzemét a pápalátogatás idején meg is tartották, írja a Népszava.

Ezen a tömegrendezvényen még csak egy, azóta viszont már két kerékpáros mentővel is lehet találkozni a fővárosban. Egyikük a Margitszigetet, másikuk a Városligetet és annak környékét járja – tudta meg a Népszava.

A lap kérdésére az OMSZ kommunikációs vezetője, Győrfi Pál közölte: eddig négy mentőkerékpárt szereztek be, darabonként 3 302 000 forintért. Az elsőt az Országos Mentőszolgálat Alapítvány vásárolta meg és adta át a szervezetnek, további háromhoz pedig minisztériumi támogatással jutottak hozzá. Ezekből egyelőre kettőt állítottak napi szolgálatba. A jövőben a Városligeten és a Margitszigeten kívül is tervezik a használatukat, így például tömegrendezvényeken is bevethetik azokat.

Tavaly augusztusban a Népszava számolt be arról, hogy speciális egységekkel, úgynevezett mentőkerékpárokkal is gyorsítaná a bajba jutottak ellátását az OMSZ. Akkor az is kiderült, hogy a kerékpárokkal mentőápolók, mentőtisztek érkezhetnek főként olyan helyekre, amelyeket nehezebb gépkocsival megközelíteni. Az OMSZ korábban többször is hangsúlyozta: a kerékpárosok feladata nem az, hogy helyettesítsék a mentőautókat. A cél, hogy azokban a helyzetekben, amikor forgalmi torlódások, vagy a gyalogos területek és az emberek tömege megnehezítheti a beteg elérését, akkor ők gyorsan odaérjenek és kezdjék meg az életmentő ellátást, illetve maradjanak a bajbajutott mellett mindaddig míg a mentőautó oda nem ér.

Forrás: Népszava

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com