Már a magyar költségvetésből finanszírozzák a hetedikes fiúk HPV elleni oltását

0

Eddig a hetedikes fiúk HPV elleni oltása európai uniós forrásból valósult meg, jövőre viszont már a magyar költségvetésből finanszírozzák, mondta Surján Orsolya helyettes tiszti főorvos egy szűk körű háttérbeszélgetésen – írja a Napi.hu. 

Magyarországon az összes népegészségügyi program azon csúszott el, mert soha nem raktak mögé finanszírozást, mondta Tompa Anna professzor a XXVIII. Primer Prevenciós Fórumon. Mielőtt visszaesne a HPV oltási kedv, addig kell forrást tenni ezekbe a rákmegelőző programokba – tette hozzá.

Magyarországon a hetedikes lányokat és fiúkat egy népegészségügyi program keretében oltják a humán papillomavírus (HPV) ellen.

A lányoknál a részvételi arány 82 százalékos, a fiúknál pedig 67 százalékos

– mondta Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos egy szűk körű háttérbeszélgetésen.

Arra a kérdésre, hogy miért van ekkora különbség a két nem részvétele között azt mondta: a fiúknál azért lehet alacsonyabb a részvétel, mert az oltást úgy vezették be a köztudatba, hogy méhnyakrák elleni oltás, sok fiús szülő azért nem adatja be a fiának a vakcinát, mert nem ismert számára, hogy a HPV a férfiaknál a fej-nyak tumorok és a nemi szervek rákjának keletkezéséért is felelős.

Surján Orsolya hangsúlyozta: eddig a fiúk oltása európai uniós forrásból valósult meg, 2024-től pedig már a magyar költségvetésből finanszírozzák mindkét nem esetében a hetedikesek HPV-oltását. Az 12 évesek oltására a büdzsében évente több milliárd forintot különítenek el.

Teljes tartalom

Forrás: napi.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com