Májusban figyeljen a vérnyomására, akár egészséges, akár szívbeteg!

0

Ha ön azok közé tartozik, akik rendszeresen mérik a vérnyomásukat, akkor gratulálunk, és orvostársaink nevében is köszönjük! Az időben felismert magas vérnyomás kezelésével ugyanis számos kardiológiai betegség kockázata is csökkenthető – ehhez viszont szükség van az ön együttműködésére is! Alábbi videónkban fontos információkat osztunk meg önnel!

A szív- és érrendszeri megbetegedések egyik leggyakoribb és legfontosabb kockázati tényezője a magas vérnyomás. A magas vérnyomás káros hatása több szervet vagy szervrendszert is érinthet, ezt nevezzük célszerv-károsodásnak. Ekkor jellegzetes elváltozások alakulnak ki leginkább a szívben, a vesében, az agyban, a szemfenéken és a verőerekben. A magas vérnyomás hosszú távon károsítja az ereket, csökken az érfal rugalmassága, így hozzájárul az érelmeszesedés és verőérszűkület kialakulásához.

Az átmeneti agyi keringési zavar mellett jelentősen növeli az agyi infarktus (stroke) kialakulásának kockázatát is. A szem látóideghártyájának valamint a szemfenék hajszálérrendszerének károsításával a látás csökkenését vagy akár vakságot is előidézhet. A magas vérnyomás következtében a vese kiválasztó képessége csökken, ami kezelés nélkül veseelégtelenség kialakulásához vezet. A magasvérnyomás okozta megnövekedett terhelés következtében a bal kamra megvastagodik, mely hosszú távon szívelégtelenséghez vezet, nő a koszorúér-betegség, a szívinfarktus és a ritmuszavar kialakulásának kockázata is – olvasható a Magyar Hypertonia Társaság honlapján.

Forrás: Magyar Kardiológusok Társasága 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com