Május 20-án van a Klinikai Kutatások Világnapja

0

A kutatás és fejlesztés (K+F) az alapja a betegek életét megváltoztató innovatív gyógyszerek és vakcinák felfedezésének, a folyamat egyik legfontosabb eleme pedig a humán klinikai vizsgálat, amelyben Magyarország kiváló eredményeket tud felmutatni. Május 20-án van a Klinikai Kutatások Világnapja, melynek alkalmából a Pfizer Kft. összegyűjtött néhány érdekes információt – írja a PharmaOnline.

A gyógyszerfejlesztés rendkívül időigényes és drága folyamat, hiszen akár 10-15 évig is eltarthat[1], míg egy készítmény az első lépésektől eljut odáig, hogy a betegek hozzáférhetnek a gyógyszertárakban, egy új hatóanyag előállítására pedig átszámolva akár háromszáz milliárd forintot is elkölthet egy-egy gyártó, fejlesztő vállalkozás. Az innovatív nemzetközi gyógyszeripari cégek azon társaságok közé tartoznak, amelyek a legjelentősebb arányban fektetnek be kutatás-fejlesztésbe, a tizenöt legnagyobb gyógyszeripari vállalat 2021-ben rekordösszegű, 133 milliárd dollárt fektetett K+F kiadásokba, ami 44%-os növekedést jelent 2016 óta.

A gyógyszerfejlesztési folyamat egyik legfontosabb részét képezik a klinikai vizsgálatok, amelyek csak Magyarországon évente közel 20 000 beteg számára teszik hozzáférhetővé a legújabb gyógymódokat, és amelyek évente átlagosan mintegy 100 milliárd forinttal járulnak hozzá a gazdasághoz. Május 20-án van a Klinikai Kutatások Világnapja, és ez a téma azért is lehet különösen érdekes számunkra, mert Magyarország nemzetközi szinten is élen jár ebben a tevékenységben.  Hazánk szerepvállalása kimagasló Európában, a végzett vizsgálatok száma tekintetében a 10., míg a lakosságarányos betegszám vonatkozásában a 4. helyen állunk. Az OGYÉI honlapján lévő információk alapján idén április végén mintegy 100 kutatást engedélyeztek vagy kezdtek meg az országban.

A Pfizer a világ 2. legnagyobb klinikai kutatási programmal rendelkező gyógyszeripari vállalata, a társaság honlapja szerint 2023. május 2-án 101 innovatív terápia kifejlesztése volt folyamatban. A cég a gyógyszeriparban is kiemelkedőnek számít a kutatás-fejlesztési költések területén, csak 2022-ben 11,4 milliárd dollárt fordított klinikai kutatásokra. A Pfizernek többszáz gyógyszere elérhető világszerte, amelyek széles körű terápiás területeket fednek le, például az onkológia, a kardiológia, a neurológia, az immunológia és a fertőző betegségek kezelése terén – írja a lap.

Forrás: pharmaonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com