Ma van az ápolók nemzetközi napja

0

Az Ápolók Nemzetközi Tanácsa (International Council of Nurses, ICN) a modern ápolás alapítója, Florence Nightingale születésének évfordulója tiszteletére 1974-ben választotta május 12-ét az Ápolók Nemzetközi Világnapjának, melyet 1982-től Magyarországon is megtartanak.

Az idei világnap kiemelt jelentőséget kap, mivel az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) Közgyűlése 2020-at az Ápolók és szülésznők nemzetközi évének nyilvánította Florence Nightingale születésének 200. évfordulója okán.

Florence Nightingale kortársa volt hazánk kiemelkedő ápolója, Kossuth Zsuzsanna, az ő nevéhez fűződnek az Országos Nőegyleten belül létrejövő Betegápolónői Egyletek is, amelyeknek tagjai aktívan részt vettek a kórházak munkájában.

Az Ápolók Világnapja alkalmából a példaértékű ápolói tevékenységet végzőket Pro Sanite-díjjal és Kossuth Zsuzsa Emlékéremmel ismerik el.

Florence Nightingale 1820-ban született,1853-tól aktívan részt vett a krími háború sérült katonáinak ellátásában, és kevesebb, mint 2 hónap alatt oly mértékben átszervezte a betegellátás rendszerét, hogy a 40%-os halálozás 2%-ra csökkent a katonák körében. A katonáktól a lámpás hölgy nevet kapta, mert gyakran éjszakánként is lámpával a kezében látogatta és ápolta a szenvedőket.

Forrás: NEAK

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com