Az influenzához hasonló szezonális járvány sosem lesz a koronavírusból

0

A HVG szerint Indiában már a koronavírus egy új törzse, az XBB.1.16 a domináns, és várhatóan ez okozza majd máshol is a megbetegedések jelentős részét. Bár a vírus sokat szelídült az elmúlt évek során, az influenzához hasonló szezonális járvány sosem lesz belőle.

Az elmúlt néhány évünket egyértelműen a koronavírus-járvány határozta meg. A hullámok egyre-másra követték egymást, és volt egy pont, ahol még nem lehetett tudni, enyhülni vagy erősödni fog a vírus erőssége. Azóta már kiderült, hogy szerencsére előbbi forgatókönyv következett be – a hullámok azonban nem tűntek el. És úgy tűnik, nem is fognak.

Nature arról ír, hogy néhány országban ismét emelkedésnek indult a fertőzések száma, amit az XBB.1.16 kódjellel ellátott vírustörzs dominanciája okoz. Rajesh Karyakarte, az indiai Byramjee Jeejeebhoy Orvosi Egyetem kutatója szerint a kórházakat új esetekkel megtöltő hullámoktól már nem kell tartanunk, ám olyanokra számíthatunk, ami sok embert fertőz meg, de viszonylag enyhet tüneteket okoz.

A tudós arra is felhívja a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány hullámai eltérnek az influenzánál megszokott éves ciklustól, és egyre valószínűtlenebb, hogy egy ilyen „kiszámítható” ciklusba rendeződjön.

A teljes tartalom a HVG oldalán olvasható.

Forrás: HVG

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com