A portugáloknak már nem kell orvosi igazolás a betegszabadsághoz

0

Portugáliában mostantól az állampolgárok akár háromnapos betegszabadságra is jogosultak lesznek a betegségükről szóló egyszerű, online vagy telefonos bejelentés alapján, az intézkedés segíthet a nemzeti egészségügy tehermentesítésében – derült ki a lisszaboni kormány közleményéből.

Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint az intézkedés nem jár semmilyen költségtérítéssel sem az állam, sem a munkáltató számára, mivel a munkából történő kiesés maximális időtartama megegyezik azzal a várakozási idővel, amely alatt a munkavállaló nem kap fizetést a társadalombiztosítástól. A rendelkezés része a munka méltóságáért nevű intézkedéscsomagnak, amelyet februárban fogadott el a portugál parlament a munkavállalók munkakörülményeinek javítása érdekében. A munka törvénykönyvének reformja több tucat más intézkedést is tartalmaz, például a távmunkát lehetővé tevő helyzetek kiszélesítését vagy a végkielégítések növelését.

Az évente legfeljebb két ilyen rövid távú betegszabadság megszerzéséhez a gyengélkedő munkavállalók ezentúl a nemzeti egészségügyi szolgálat honlapján egy egyszerű nyilatkozattal igazolhatják majd távollétüket a munkáltatójuknak. Az intézkedésnek, amely minden 16 év feletti munkavállalóra vonatkozik, egyik célja, hogy megkönnyítse a dolgozók életét, valamint tehermentesítse a közegészségügyi központokban dolgozó háziorvosokat, akik egyedüliként jogosultak igazolást kiadni a betegség idejére.

A portugál egészségügyi minisztérium becslése szerint évente mintegy hatszázezer olyan orvosi konzultáció történik, amely során a legfeljebb háromnapos távolléteket igazolják. Az online bejelentett, rövid betegszabadságot a koronavírus-világjárvány idején már kipróbálták.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com