A menopauza egyik veszélye a fogvesztés

0

A női hormonális változások időszaka többszörösen is magában hordozza a fogvesztés esélyét, amelynek a gyakran emlegetett csontritkulás mellett van egy másik meghatározó oka is. A menopauza ugyanis az egész testet behálózó kötőszöveti rendszer rugalmasságának csökkenésével jár, ami közvetve a fogak elvesztéséhez vezethet. Ez nem csupán esztétikai szempontból jelent problémát, de később a kibillent testi egyensúly miatt a test távolabbi pontján is jelentkezhet miatta fájdalom. Elengedhetetlen a rendszeres szűrés és szükség esetén korrekció a szerteágazó problémák megelőzéséért, írja a PharmaOnline

A menopauza nők esetén azt a hormonális változással összefüggő életszakaszt jelöli, amikor a petefészkek ciklusos működése leáll. A klimax átlagosan 45 és 60 év közötti nőknél figyelhető meg, és sokkal nagyobb változást okoz a szimpla havi vérzés megszűnésénél. A szinte azonnal észlelhető változások közé tartozik a haj és a bőr szárazsága, a körmök töredezetté válása, ami a kötőszövetek fő alkotóelemeinek hiányából fakad. A hormonális aktivitás csökkenésével, átalakulásával kevesebb olyan anyag termelődik, amely meghatározó szerepet tölt be a kötőszöveti rostok felépítésében – ilyen például a hialuronsav, az elasztin, a kollagén vagy épp a fibrillin.

A menopauza a fogakra is komoly hatással van. A változó kori fogvesztés egy része ugyanis nem a csontritkulás, hanem a kötőszövetek rugalmassága csökkenéséből eredő túlterhelődés miatt következik be. Ahogy azt dr. Csermely Márta, az RMC Clinics fogszabályozó szakorvosa is megerősíti, a menopauza beköszöntével a kötőszöveti tokrendszer nem csak a felszínen – például a bőrben – veszít a rugalmasságából, hanem a mélyebb rétegekben is. Ebbe pedig beletartozik az állkapocsízületi tok és a szalagok. Ennek következtében az eddig kompenzáltan működő két állkapocsízület aszimmetrikussá válhat, és megjelenhet a kiegyensúlyozatlan rágás.

„Az állkapocsízület megfelelő működése és a fogazat pontos találkozása rendkívül fontos, hiszen csak így kerülhetjük el a fogak túlterhelődését, máskülönben a fogak tartórendszere – azok a kötőszöveti rostok, amelyek a gyökeret a csontban tartják – károsodhat, a csont a túlterhelés során lebomlik, ami fogmozgáshoz és fogvesztéshez vezethet” – figyelmeztet az RMC Clinics orvosa.

A menopauzával összefüggő fogászati problémák megelőzésének és kezelésének fontossága túlmutat az esztétikai és kényelmi okokon, ugyanis a kötőszöveti rendszer hálózatos, egységes volta miatt testszerte okozhatnak panaszokat.

Ha a test egy része kibillen egyensúlyi helyzetéből, akkor a test más részein kompenzáló mechanizmusok lépnek életbe. A térdízületi panaszok például negatív hatással lehetnek az állkapocs szimmetriájára. Ebben az esetben a térd kezelésével lehet javítani az állkapocsban tapasztalt kellemetlenségeken. Ugyanakkor a rágószerv, vagyis a fogazat, az állkapocsízület és a rágóizmok problémái is hatással lehetnek a test többi részére. Így egy fogvesztés, a rágósík megbillenése miatt, vezethet akár csípő- vagy bokafájdalomhoz is. Ilyenkor a helyi terápia nem fogja tudni megoldani a felmerülő problémát, a teljes javulás érdekében elengedhetetlen a fogászati és/vagy parodontológiai kezelés.

Forrás: pharmaonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com