A jó vércukorérték

0

Fontos, hogy cukorbetegsége sikeres kezelése érdekében vércukorszintje a normálishoz közelítsen. Ha vércukorszintje évekig magas marad, szervezetét károsíthatja: szívbetegséghez, sztrókhoz (agyi vérkeringési zavar, szélütés, trombózis), látási problémákhoz, vesebetegséghez és idegkárosodáshoz vezethet. Ezek a cukorbetegség szövődményei.

Ha vércukorszintjét a lehető legközelebb tartja a normálishoz, számos olyan szövődményt megakadályozhat, amely az idegeket és a vérereket érintené a későbbiekben. Ezen kívül a megfelelő kontroll segít Önnek abban is, hogy életminősége jobb legyen. A normális vércukorszint általában 4-6 mmol/l között van étkezés előtt. Mivel a vércukorszint étkezések után megemelkedik, az étkezések előtti és étkezések utáni vércukorértékek különbözőek. Vércukorszintjét az alábbi értékeken kellene tartania*:

Éhomi vércukorérték (mmol/l)

Laboratóriumban mérve ≤ 6,0
Önkontrollosan mérve ≤ 5,5

Étkezés után 1,5-2 órával mérve (mmol/l)

Laboratóriumban mérve <7,5
Önkontrollosan mérve <7,5

Ezeket a javasolt vércukorszint-tartományokat „célértékeknek” nevezik. Az Ön személyes célértéke ennél magasabb vagy alacsonyabb is lehet. A gondozó egészségügyi személyzet segít megállapítani azt a vércukor-célértéket, amely megfelelő Önnek.

Írja be az alábbi üresen hagyott helyre, vagy a cukorbeteg naplójába saját vércukor-célértékét, és mindig tartsa kéznél.

Vércukor-célértékem étkezés előtt: _____________
_______________ órával étkezések után vércukor-célértékem: _______________

A cukorbetegség egyensúlyban tartásának érdekében fontos, hogy a vércukorszint se nagyon magas, se nagyon alacsony ne legyen, vagyis amennyire csak lehetséges, a célérték közelében maradjon. A vércukorszintek ingadozhatnak a nap folyamán, ezért nehéz célértékhez közel maradni. A fizikai aktivitás, az ételek szénhidrát-tartalama, a stressz, időjárási frontok, a menstruációs ciklus változásai és más betegségek befolyásolhatják a vércukorszintjét. Ne aggódjon, ha esetenként magas a vércukorszintje, ez mindenkivel előfordul.

Forrás: Magyar Diabates Társaság 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com