A túlzott mértékű stressz időseknél növeli a kognitív zavarok valószínűségét

0

Egy új tanulmány szerint a túlzott mértékű stressz időseknél közel 40%-kal növeli a kognitív zavarok valószínűségét a kevés stresszt elszenvedőkéhez képest – olvasható az OTSZ Online cikkében.

Az emelkedett stresszszintű egyéneknél a kongnitív zavarok mellett magasabb volt a cukorbetegség, a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek (CVD) kockázata is. De a stressz még az egyéb kockázati tényezőkkel történt korrekciót követően is a kognitív hanyatlás független előrejelzője maradt.

Az egyesült államokbeli országos kohorszvizsgálat kimutatta, hogy a stressz és a kogníció kapcsolata hasonló volt a fekete és fehérbőrű embereknél, és a kontrollált stressz esetén kisebb valószínűséggel fordult elő kognitív károsodás, mint a nem kontrollált vagy új stressz esetén.

JAMA Network Openben március 7-én online közzétett dolgozatban Dr. Ambar Kulshreshtha (Emory University, Atlanta, Georgia) és munkatársai – az Egyesült Államok lakosságának 45 éves és annál idősebb fekete-fehér lakosainak populációalapú kohorszának- a Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke (REGARDS) adataiból vett mintát elemezték.

A résztvevők vizsgálatba vonásukkor, 2003 és 2007 között, majd körülbelül 11 évvel ezt követően  kérdőívet töltöttek ki a stressz szintjükről. A vizsgálat 24.448 résztvevőjének (41,6% fekete) 22,9%-a számolt be emelkedett stresszszintről. A magasabb stresszhelyzetnek kitettek között több volt a fiatalabb, a nő, a fekete bőrű személy, a dohányos, a magasabb a testtömeg-indexű, a kevésbé iskolázott és a fizikailag inaktív, az alacsonyabb családi jövedelmű, és a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőivel, például magas vérnyomással, cukorbetegséggel és diszlipidémiával élő.

Magasabb stressz szint esetén 37%-kal nagyobb valószínűséggel fordult elő gyenge kognitív képesség a szociodemográfiai változókhoz, a kardiovaszkuláris kockázati tényezőkhöz és a depresszióhoz való igazítás után, írja a lap.

Forrás: otszonline.hu

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com