A kórházszövetség a „hídépítést” tartja most a legfontosabb feladatának

0

A világjárvány, a háborús környezet és az ezekhez társuló válságok a kórházakat is megrendítették, új nehézségekkel és váratlan kihívásokkal kellett szembesülniük; a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) a közellátást végző kórházak képviseletében ebben a helyzetben a „hídépítést” tartja a legfontosabb feladatának – olvasható a szervezet közgyűlésének állásfoglalásában, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.

Mint írták, a betegek ügyét akarják szolgálni az intézményekben, és szeretnék, ha a betegek és a hozzátartozók jobban értenék az egészségügy világát. Ahhoz, hogy mindenki azonnal minden kivizsgáláshoz, kezeléshez és műtéthez hozzájusson, kevés az orvos és különösen kevés az ápoló, de a pénz sem elég, ugyanakkor értik: a betegek könnyebben elérhető és gyorsabb egészségügyi ellátást szeretnének. A sorban állásokat, a várólisták és előjegyzések rövidítésének érdekében jobb szervezéssel és célzott programokkal igyekeznek javítani az egészségügyi döntéshozókkal szorosan együttműködve – közölték.

Az egyszerűbb beavatkozások közel vihetők mindenkihez, de meg kell tanulniuk a betegeknek és a munkatársainknak is, hogy a bonyolultabb műtétek és szakellátások biztonságosan csak központokban tarthatók fenn, és ezek eléréséhez sokszor bizony utazásra kényszerülünk”

– írták. Hozzátették: azonnali teendők esetére a most átalakuló területi ügyeleti rendszerrel együttműködő, gyorsan reagálni tudó kórházi sürgősségi rendszert kell kiépíteni, amelyben szintén kulcskérdés, hogy a beteg, az orvos, az ápoló és a szervező is pontosan értse a helyét és szerepét.

Az állásfoglalásban kitértek arra: szeretnénk elérni, hogy a több és jobb munkáért az ápolónak, az orvosnak és a kórháznak is több pénz járjon, és hogy a gyógyításhoz szükséges költségeket fedezze a finanszírozás; a váratlan mértékű infláció és energiaár-robbanás az állam segítsége nélkül a kórházakban kezelhetetlen, a központi támogatások és közös beszerzések azonban nem szabad, hogy a gyorsaság, rugalmasság és a minőség rovására menjenek.

Azt írták: a magyar kórházakban „a világ minden részén megbecsült, hozzáértő szakemberek dolgoznak a kor igényeinek megfelelő műszerekkel”, a bizalom a betegek, ápolók, orvosok és irányítók között mégsem általános, amin javítaniuk kell, „az emberi értékekre, kényelemre, érthetőségre és a hangnemre nagyobb hangsúlyt kell fordítani”.

Állandó párbeszédet szeretnének fenntartani az emberekkel, hogy ismerjék az egészségükkel kapcsolatos kérdéseket, a betegségek megelőzésének módjait, és azt is, hogy hogyan és hová fordulhatnak baj esetén. „Kérjük mi is a megértést a hivatásukat nehéz körülmények között végző, és nagy áldozatokat vállaló asszisztenseink és nővéreink számára, valamint az egészségügyben a háttérben dolgozó minden munkatársunkra” – olvasható a kommünikében, amelyben kiemelték: az ápolói hivatás megbecsülése és a pálya vonzóvá tétele nemzeti sorskérdés, és nagyon széles összefogást igényel.

A Magyar Kórházszövetség mindenkivel kapcsolatot épít, aki a betegek ügyét szolgálja – írták. Az MKSZ Tapolcán tartja XXXV. éves kongresszusát, a háromnapos rendezvény alatt az egészségügy minden területét érintő tematikus előadásokat tartanak szakkiállítással egybekövetve.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com