Magyar Orvosi Kamara: ” legfontosabb alapelvünkből, a transzparenciából nem tudunk és nem akarunk engedni”

0

Kincse Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke levelt írt Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárnak. 

A Magyar Orvosi Kamara folyamatosan szakmai együttműködésre törekedett az ágazat vezetésével, illetve a Belügyminisztériummal, és ez az együttműködés az elmúlt években számos eredményt hozott, számos javaslat, vélemény meghallgatásra, befogadásra talált. Ez a konstruktív folyamat 2022 őszén-telén megbicsaklott.

Az első ezt felborító, bizalmatlanságot keltő gesztus az volt, amikor a sajtóból értesültek arról, hogy az egészségügy átalakításával kapcsolatos törvénycsomag úgy került első olvasatban a kormány elé, hogy annak konkrét tartalmáról a Magyar Orvosi Kamarának nem volt tudomása. A törvénytervezet hivatalosan benyújtott formájáról érdemi (a tagszervezetek véleményét is beleértve) többszáz oldalas véleményt küldtek, illetve konkrét módosító javaslatokat fogalmaztak meg. Ezen javaslatok közül csupán egy, a háziorvosokat érintő érdemi javaslatot fogadtak be, a másik elfogadott javaslat valójában a kormányzat helyett végzett pontosítás volt, amely érdemben nem befolyásolja a kollégák helyzetét, mindennapi tevékenységét. Az érdemi javaslatokat elutasították; kiemelten fontos ezek között a praxisalapra vonatkozó, a kirendelések elleni védelemmel kapcsolatos javaslat, és a mínusz 20%-os lehetőség eltörlésének kérdése, jelzi a levél.

A levélben szó van arról, hogy a salátatörvényhez kapcsolódó rendeletcsomagról is érdemi, részletes, sok területen konstruktív véleményt írtak, és erről az államtitkárral nyilvános konzultációt is folytattak. Bár vélhetően kifogásaink hatására is a kizárólag a magánellátásban dolgozók szakmai továbbképzésével kapcsolatos rendelkezéscsomag kikerült a megjelent jogszabályból, de az általunk leírt, illetve a konzultáción megfogalmazott vélemények közül a megjelent normaszövegbe semmi nem került át. Ezt Államtitkár Úr a találkozáson kvázi előre jelezte a szűk nyomdai határidőkre hivatkozva. Véleményünk negációját jelzi az is, hogy kormány oldalán az észrevételt tett szervezetek közé a Magyar Orvosi Kamara az érdemi vélemény és konzultáció ellenére nem került fel.

Kincses Gyula kifejti továbbá, hogy a Magyar Orvosi Kamara változatlanul érdekelt a szakmai együttműködésben, az egészségügyi ellátórendszer hatékonyságának és minőségének javításában, de számukra a szakmai partnerség, az együttműködés a fontos, mely nem PR jellegű megállapodáson, hanem közös szándékon és munkán múlik.

A Magyar Orvosi Kamara 2023. február 04-én tartja rendkívüli küldöttközgyűlését, ahol az orvostársadalom megfogalmazza rövidtávú követeléseit és hosszútávú javaslatait. Amennyiben ezekről az OKGY után érdemi és eredményes párbeszéd indul meg, úgy ennek kerete lehet a stratégiai partnerségi megállapodás megkötése. Előzetesen itt is jelezzük, hogy az egyik legfontosabb alapelvünkből, a transzparenciából nem tudunk és nem akarunk engedni, ezért ahhoz ragaszkodni fogunk, hogy minden leírt véleményünk a későbbiekben is nyilvános legyen a megállapodás megkötése után is, írja a MOK elnöke, Kincses Gyula.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com