Kemenesi Gábor: Nem létezik olyan, hogy „rémálom-variáns”

0

Nem létezik olyan, hogy „rémálom-variáns”. Rendkívül káros a pánikkeltő és hatásvadász szalagcímek megjelenése – írja Kemenesi Gábor virológus Facebook bejegyzésében. 

Jöhet az XBB.1.5 tudományos háttere – avagy mit tudunk és mit nem?

Az XBB, egy ún. rekombináns Omikron variáns. Ez azt jelenti, hogy két, genetikailag némileg eltérő Omikron genomja keveredett össze. Mintha két különböző színű cérnaszálat (a kétféle Omikron genetikai kódját tartalmazó RNS szálak) vágnánk szét és kevert színűkét egyesítenénk.
Az XBB.1.5 továbbá, sok más egyéb mellett rendelkezik egy olyan mutációval, melyet már 2021 év végén azonosítottak, mint az Omikron variánst semlegesítő antitestjeink egyik kötőhelye. Amennyiben ez megváltozik, feltételezhetően némileg érinti a megszerzett védelmet is. Némileg érinti – ez minden esetben külön laboratóriumi mérések tárgyát képezi. Szerencsére nemrég erre is megjelent egy tanulmány (https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2214293), a bivalens oltóanyagot kapott embereknél javított a neutralizációs antitestek hatékonyságán az XBB ellen is. Fontos újra megjegyezni, hogy a kórokozók elleni immunitásnak az antitesteken kívül is számos szereplője van, olyan variáns még nem alakult ki és nem is látni rá esélyt, amely a megszerzett védelem teljes palettáját kikerülheti.
Miért figyel most mégis mindenki az XBB-re?
Mert nagyon hatékonyan terjed és szorítja ki az előző variánsokat az Egyesült Államokban (https://covid.cdc.gov/covid-data-tracker/…), illetve több európai országban is jelen van már. A hatékony és gyors terjedés hátterében meghúzódó tulajdonságok feltárása még vizsgálatok tárgyát képezi. Átlagemberként és felelős újságíróként is rossz döntés pánikolni, ugyanakkor rossz döntés a tájékozatlanság is. Azt javaslom mindenkinek, hogy kövesse a tudomány szavát, láthatóan minden helyzetre van adaptív válasz és megoldás, a járvány jelenlegi szakaszában elképzelhetetlen olyan forgatókönyv, mint az első év teljes lezárásai és szigorú intézkedései – ezek egy ismeretlen vírus elleni megelőző lépések voltak. Már van vakcinánk, figyelőrendszerünk, jó tudományos kutatási gyakorlat és sok egyéb, amivel reagálhatunk, sőt előre is jelezhetünk bizonyos folyamatokat.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com