Hatástalan az Omicron legújabb alvariánsával szemben, az FDA visszavonta az engedélyt

0

Az amerikai egészségügyi hatóság visszavonta az AstraZeneca egyik készítményének, az Evusheldnek a sürgősségi felhasználási engedélyét, mivel kiderült, a szerrel végzett kezelések nem hatásosak az Omicron jelenleg domináns XBB.1.5 alvariánsával szemben. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) ugyanezen okból korlátozta az Evusheld alkalmazását a hónap elején – írja a Reuters nyomán a Portfolio. 

Az Omicron XBB.1.5 december óta gyorsan terjed az Egyesült Államokban, és a kormányzati adatok szerint a múlt héten az összes amerikai Covid-19-es eset közel felét ez az alvariáns volt felelős.

Érdemes megjegyezni, hogy az FDA döntése egybecseng az európai egészségügyi szabályozó hatóság által felvetett aggályokkal, amelyek az Evusheldhez hasonló monoklonális antitestek hatékonyságával kapcsolatban merültek fel a legújabb koronavírus-variánsok esetében.

Az AstraZeneca közölte, hogy arról kaptak tájékoztatást, hogy az ügynökség akkor dönt az Evusheld engedélyezésének visszaállításáról, ha a rezisztens változatok előfordulása az Egyesült Államokban tartósan 90%-ra vagy az alá csökken – írja az újság.

Forrás: Portfolio

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com