Félő, hogy elkezdődik a fürdőbezárások időszaka

0

A fürdőágazat gyakorlatilag kimaradt a turisztikai mentőcsomagból, ezért hétfőtől több fürdő átmeneti üzemszünetre vált, és félő, hogy elkezdődik az a bezárási hullám, amelyet tavaly sikerült elkerülni – írja a VG.  

Több telt házas napot és remek évzáró kiemelkedő forgalmat hozott számos fürdőnek az év végi, év eleji iskolai szünet és a december 22-től ugyancsak január 8-ig elrendelt országos közigazgatási szünet – tudta meg a Világgazdaság a Magyar Fürdőszövetség főtitkárától, Balogh Zoltántól.

Az igazság pillanata azonban január 9-én, hétfőn, illetve az azt követő hetekben jöhet el, ekkor ugyanis egyértelműen kiderül, hogy a strandszezon előtti időszakban milyen belföldi és külföldi vendégforgalomra számíthatnak a létesítmények – fogalmazott Balogh Zoltán.

Krónikus probléma, hogy a folyamatosan emelkedő költségszintet sem a nyári, sem a napokban életbe léptetett újabb, jellemzően 10-12 százalékos jegyáremelésekkel nem lehetett utolérni. A veszteségeket a korábbi évek megtakarításaiból finanszírozzák a fürdők.

Most egy kvázi tesztidőszak kezdődik a nyitva maradó fürdőkben, ahol további fokozatos áremelésekkel igyekeznek majd kipuhatolni, hogy hol van az a lélektani határ, ameddig több bevétel származik a drágább jegyek értékesítéséből, mint amennyi elúszik a csökkenő vendégszám miatt.

Az áremelési csúcsot a budapesti történelmi gyógyfürdők tartották az évindító 30 százalékos drágulással, ami azonban a fő célközönségnek számító külföldi turistákat nem riasztja el. Nyugat-Európában a mostani Budapesti 30 eurós jegyár teljesen átlagos, ráadásul a gyenge forint miatt sem érték még el a Covid előtti szintet euróban a budapesti árak.

Több fürdő készül most átmeneti bezárásra, köztük már nagy egységek is, ami azért is nagyon veszélyes, mert munkahelymegtartó támogatás híján nem sokáig tudják elkerülni az elbocsátásokat, és nem lesz kivel újranyitni – figyelmeztetett a szövetség főtitkára.

Teljes tartalom

Forrás: Világgazdaság Online

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com