Egészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki a brazil kormány az őslakos janomami nép lakhelyén

0
Határozatlan időre közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett a hét végén a brazil kormány az őslakos janomami nép lakhelyén – számol be az MTI nyomán a hirado.hu.

A janomamik életét nagyon megnehezítette a környéken folyó illegális bányászat. Ebből következően tagjaik gyakran erőszakcselekmények áldozatai, de ettől függetlenül szenvednek az alultápláltságtól és különböző betegségektől is, mint például a malária. Rontott a helyzetükön, hogy Jair Bolsonaro elnöksége idején bezártak több, őket ellátó egészségügyi intézményt.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint tavaly 99 gyermek, köztük 67 egy éven aluli halt meg a Portugália nagyságú, jórészt esőerdők borította területen, egyebek között a megfázás szövődményeiben, kiszáradástól, vérzéses megbetegedésektől vagy súlyos alultápláltságtól.

Ezenkívül 2022-ben több mint 11 500 maláriás megbetegedést is regisztráltak a körükben, ami 50 éve a legtöbb.

A Nísia Trindade egészségügyi miniszter által kihirdetett vészhelyzet keretében egy szakértőkből álló bizottságnak rendszeresen jelentést kell készítenie a tárcának a törzs egészségi állapotáról. A rendelkezés emellett lehetővé teszi az őket ellátó egészségügyi személyzet bővítését, önkéntesekkel is.

Luiz Inácio Lula da Silva elnök a hét végén Sonia Guajajarával, az őslakosok ügyeiért felelős miniszterrel felkereste az észak-brazíliai Roraima állam székhelyén, Boa Vistában található kórházat, ahol számos janomamit ápolnak. Látogatását követően megdöbbenésének adott hangot, Twitter-üzenetében pedig leszögezte: mindent el fog követni azért, hogy „az őslakosokkal emberként bánjanak”.

Több mint harmincezres lélekszámukkal a janomamik a latin-amerikai ország legnagyobb őslakos közössége.

Forrás: Hiradó, MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com