Az FDA jóváhagyta a serdülők számára adható, elhízás elleni oltást

0

Az amerikai Élelmiszerbiztonsági- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) hivatalosan is jóváhagyta a serdülők számára adható, elhízás elleni gyógyszert – írja az IFLScience cikke nyomán a 24.hu. 

A Novo Nordisk gyógyszergyártó Wegovy elnevezésű gyógyszerét azok a 12 éves, vagy idősebb fiatalok kaphatják meg, akik a korcsoportjuk testtömegindexét vizsgálva (BMI) a felső 5 százalékba tartoznak.

A heti egyszeri injekciózás mellett a kalóriabevitel csökkentésére és a fizikai aktivitás növelésére irányuló tervet is kapnak a páciensek. A Wegovy (más néven szemaglutid) a glükagonszerű peptid-1 (GLP-1) nevű hormon utánzásával működik, amely egy, a bélben termelődő és az ételfogyasztás hatására felszabaduló hormon. Tulajdonképpen ez a hormon közli a testtel, hogy az étvágya kielégült, és elnyomja az éhségérzetet. A gyógyszert a felnőttek körében már 2021 júniusában jóváhagyta az FDA.

Az oltás serdülők számára történő jóváhagyását egy 3a fázisú vizsgálat előzte meg. Ez kimutatta, hogy a gyógyszert megkapó serdülők átlagosan 16,1 százalékos BMI-csökkenést tapasztaltak, míg a placebocsoportban 0,6 százalékos növekedés volt megfigyelhető – írja a 24.hu.

Forrás: 24.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com