Baktériumalapú terápiával a rákos sejtek ellen

0

Arany minősítést kapott a Massachusetts Institute of Technology (MIT) biotechnológiai projektversenyén az ELTE TTK hallgatóinak fejlesztése: a kék fény hatására aktiválódó szuperbaktérium egyszerre képes azonosítani és elpusztítani a rákos szöveteket.

Az International Genetically Engineered Machine (iGEM) az amerikai Massachusetts Institute of Technology (MIT) által alapított, biológus, biotechnológus és biomérnök hallgatói csapatoknak szóló nemzetközi projektverseny, amelyen résztvevők a társadalom számára fontos problémákra keresnek megoldásokat a szintetikus biológia eszközeivel. Az idén Párizsban megrendezett eseményen 330 csapat képviseltette magát a világ 46 országából, a verseny 19 éves történetében most először indultak magyarok is.

Az ELTE iGEM csapata 9 lelkes és tehetséges hallgatóból – Biró Adrienn, Csorba Zsóka, Dénes Laura, Emődi Nikolett, Englert Dóra Fanni, Golarits Ágnes, Kapui Dóra, Király Laura és Nyiri Márton Péter – áll, legtöbbjük az ELTE, a BME és a Richter Gedeon Nyrt. közösen alapított kiscsoportos biotechnológia mesterképzésének hallgatója. A mesterszak 2018-as megalapítását a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) is támogatta, mivel a képzés fókuszában a fehérje-alapú gyógyszerek előállítása áll, ez pedig korunk egyik legígéretesebb technológiai ágazatának számít.

A csapat egy NanoBlade névre keresztelt baktériumalapú, célzott és fényre aktiválható tumorterápiás módszer fejlesztésén dolgozik. A hallgatók által genetikailag módosított baktérium képes felismerni a rákos szöveteket, majd kék fény hatására elpusztítani azokat. Ehhez a mikroba külső felszínén egy kisméretű fehérjét, ún. Nanobody-t fejeztek ki, amely a tumorsejtek felszínéhez képes kötődni. Az ily módon azonosított tumorsejteket kék fénnyel megvilágítva a mikroba egy citotoxikus fehérjét juttat a tumorkörnyezetbe, amely lokálisan elpusztíthatja a rákos sejteket.

A fejlesztés már a befektetők figyelmét is felkeltette, így minden esély megvan arra, hogy

a biotechnológia mesterszakos hallgatók ötletéből később gyógyszer születhet.

A világversenyen való kiváló szereplésükkel pedig nemcsak a világ élvonalába helyezték a magyar biotechnológus-képzést, de megoldásukkal jelentősen lecsökkenthető lehet a rákos diagnózis és terápia közti időablak is.

Forrás: ELTE

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com