Az időben elvégzett rákszűrés fontosságára hívja fel a figyelmet az Országos Onkológiai Intézet

0

Az időben elvégzett rákszűrés fontosságára hívta fel a figyelmet pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa.

Polgár Csaba kifejtette: a rákregiszter legújabb eredményei alapján folyamatosan nő a felfedezett daganatos megbetegedések száma, a halálozások aránya ugyanakkor stagnál; ez rámutat arra, hogy az időben elvégzett szűrések életet menthetnek.

Megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány miatt egy időre visszaesett a szűrések száma, de 2022-re a tendencia visszaállt a pandémia előtti szintre.

Az intézet főigazgató főorvosa kitért arra is: Magyarországon a felnőtt lakosság 28 százaléka dohányzik, ezzel szemben a skandináv országokban ez az arány mindössze 10 százalék.

Ha a rákos megbetegedések számát „akarjuk csökkeni”, a dohányosoknál kell kezdeni, mert a tüdőrák vezeti a daganatos megbetegedések listáját

– fűzte hozzá.

Polgár Csaba a sajtótájékoztatón beszámolt arról is, hogy a képalkotó diagnosztikai és a molekuláris patológiai eszközök folyamatos megújítása mellett a robotsebészet területén is sikereket ért el idén az Országos Onkológiai Intézet.

Jelenleg egy robot végez hasi és kismedencei műtéteket az onkológiai intézetben, egy robot pedig urológiai beavatkozásokhoz nyújt segítséget a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben – jelezte a főigazgató főorvos.

Az Országos Onkológiai Intézet pénzügyi helyzetét a háborús helyzet és az emelkedő rezsiárak, illetve a visszatartott brüsszeli támogatások ellenére is jónak minősítette Polgár Csaba.

Nagy Péter tudományos igazgató az intézet kutatási tevékenységéről beszámolva a hét kutatóosztályuk kiemelkedő eredményének nevezte, hogy kutatásaik és publikációik rangos amerikai szaklapokban is megjelennek.

Takácsi-Nagy Zoltán főigazgató-helyettes hozzátette: a közeljövőben online tanfolyam keretében a háziorvosok munkáját tervezik segíteni a daganatos betegségek minél korábbi feltérképezésével kapcsolatban.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com