Erősíti az immunitást és segíti a fogyást a sütőtök

0
A megfázásos és influenzás időszak idején sokan próbálnak egészségesek maradni és leadni néhány kilót még a karácsonyi ünnepek előtt. Bármi legyen is az oka, mindig fontos, hogy az egészségünkre koncentráljunk, ami azt jelenti, hogy komolyan kell vennünk az étrendünket – írja a magyarmezogazdasag.hu.

Szerencsére rengeteg olyan étel van, amely egyszerre finom és tápláló, például egy őszi alapélelmiszer, amely bizonyítottan erősíti az immunitást és segíti a fogyást: a sütőtök. Hogy mindent megtudjunk ennek a zöldségnek az előnyeiről, Lisa Richards, egészségügyi és táplálkozási szakértő, Paulina Lee, dietetikus és Eva De Angelis, dietetikus kifejtette gondolatait.

Ki az, akinek nem jut eszébe a tök, ha az őszi ételekre gondol? Szerencsére ez a zöldség több, mint egy ízletes, szezonális finomság, ugyanis csodákat tehet az általános egészséggel. Mitől olyan nagyszerű kiegészítője a sütőtök az étrendnek, azon kívül, hogy tagadhatatlanul finom az íze? Mint kiderült, a szakértők szerint ennek az ételnek az immunrendszert erősítő előnyei a magas C-, és E-vitamin-tartalmának köszönhetők.

„Ezek a vitaminok erősíthetik az immunrendszerünket, és segíthetnek csökkenteni a szabad gyökök okozta sejtkárosodást, leküzdeni a fertőzéseket, valamint növelhetik a fehérvérsejtek termelését, és gyorsabban gyógyítják a sebeket” – mondja De Angelis. Richards egyetért: „ez a kombináció segít az immunrendszer erősítésében és a krónikus betegségek elleni védelemben is” – mondja. Hozzáteszi, hogy a sütőtökös fűszerkeverékben található fűszerek (mint a fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg és szegfűbors) „ugyanazokat a jótékony növényi vegyületeket és antioxidánsokat tartalmazzák, amelyek magában a sütőtökben is megtalálhatóak.”

A sütőtökben lévő sok vitamin nem csak az immunitásnak tesz jót! Sőt, Lee elmondja, hogy az A-vitamin-bevitel növelése, nagyobb sütőtök fogyasztással segíthet a fogyás útján. Egy tanulmány szerint az A-vitamin-bevitel negatív korrelációt mutatott számos adipozitási mérőszámmal, ami azt jelenti, hogy az alacsony A-vitamin-bevitel gyakran a nagyobb testtömegű személyeknél volt megfigyelhető. Emellett a tökben található nagy mennyiségű antioxidánsok segíthetnek csökkenteni az elhízással kapcsolatos gyulladást is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com