Egészséget védő testmozgás a táncolás is

0

A heti két és fél órás közepes intenzitású, vagy másfél órás erős testmozgás kedvező egészségi hatásait már sok vizsgálat igazolta. Most arról esik szó, hogy tánccal is tölthetjük a sportolásra szánt időt – olvasható az otszonline.hu-n. 

Közismert, hogy a heti legalább 150 percnyi közepes, vagy felennyi tartamú intenzív testmozgás meghosszabbítja az egészségben töltött életünket. A gyaloglás-kocogás és a sportos mozgásformák tucatjai kínálják magukat e célra, de még nem mindenki él e lehetőséggel—holott mind az egyén egészsége, mind az ország gazdasága sokat nyerne, ha megvalósulna ez az egyszerű egészség-védelem. Egészséget védő testmozgás a táncolás is, szinte bármilyen formában, gyermekkortól a nagyon idősekig, egészségeseknek és betegségekkel élőknek. „Ne hagyjon fel a táncolással mert idősödik, azért öregszik mert abbahagyta a táncolást”. Rengeteg információt kínál a szakirodalom, sokat a net (pl. „Dance for health”)—ezekből említek néhányat.

Jobb kardiovaszkuláris egészség—a szívműködésre és a légzőrendszerre olyan mértékű kedvező hatás, mint a hagyományos kardio-edzés.

Növeli az izomerőt és izom-állóképességet a test csaknem minden részén.

Javítja a csonttömeget/erőt/a csont egészségét—csonttörés megelőzés!

Növeli a serotonin, az endorfinok, a „jó közérzet hormonok” szintjét.

Javítja a hajlékonyságot, ezzel könnyebb a mozdulatok végrehajtása.

Gyorsabb és ügyesebb lesz a mozgás.

Javul az egyensúlyozó képesség, ezzel csökken az elesés veszélye.

Javul az agyműködés, a mozgások megjegyzése.

Nagy szociális aktivitás, örömökkel járó nem vetélkedő kapcsolat.

Segít a kellemetlen gondolatok elűzésében.

Megnöveli az önbizalmat, barátságosabbá teszi a környezetet.

A közepes intenzitású tánc nagyobb mértékben csökkentette a kardiovaszkuláris halálozást, mint a gyaloglás egy közlemény szerint (Am J Prev Med 2016 Június). A Colorado State University egyik kutatója: Aga Burzynska a Frontiers in Aging Neuroscience-ben arról számolt be, hogy a kendületes gyaloglás, a nyújtás, az egyensúly-edzés és a vidéki tánc koreográfia közül a táncolók agya őrizte meg legjobban az integritását és az emlékezőkészséget, a ritmikus mozgás serkenti az endorfinokat, az élvezetes mozgás kedvezőbben hat az agyműködésre, mint a sportedzés, az egyensúlyozás képességét jobban fejleszti. A hosszabb teljes kinyújtással a térd körüli izomzat és kötőszövet erősödik, az első keresztszalag sérülése ezzel megelőzhető a versenysportolókon. „A labdarúgók tanulhatnak a kecses ballerináktól.”  Nincs korhatár, a szabad mozgást nem korlátozzák szabályok, mint egy sereg sportmozgásban. Az elhízottakat sem gátolja a súlyuk a táncolásban.

(…)

A táncterápia összehasonlítása az egyéb fizikai aktivitásokkal 11 ezer közleményből választott 28 (1276 résztvevő) azt mutatta, hogy a tánc javította a testösszetételt, a vér biomarkereket, az izom-csontozat funkciókat, sokszor nagyobb mértékben, mint az egyéb eljárások. A kardiovaszkuláris rendszerre és a mobilitásra hasonló mértékben hatnak. (Yan et al 2018)

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com