Balneoterápia

0

A meleg, magas ásványianyag-tartalommal rendelkező gyógyvizek emberi szervezetre gyakorolt pompás hatásairól két híres ókori gyógyító, Hippokratész és Galenus is megemlékezik műveiben. A gyógyvizek szervezetünkre többféle hatást gyakorolnak: ezek egyike fizikai, ezen belül mechanikai, ami a víznyomásnak tudható be. Az így keletkező terhelés a lábak ereit, nyirokereit „dolgoztatja meg”, miközben a víznyomás a hasüregre is hat. A gyógyvizek hőhatása pedig az erek összehúzódását, illetve kitágulását serkenti, így hatnak jótékonyan a keringésre. A vegyi összetételből adódó gyógyhatás a vízben lévő ásványi anyagok és gázok „mellékhatása”: bőrünkön átjutva, idegpályáinkon fejtik ki hatásukat. Így lehetséges az ízületi betegségek gyógyítása gyógyvízzel.

TUDTA-E? Hazánkban közel 90 gyógyfürdő és szanatórium működik, s ezek közül 13 gyógyhelyként üzemel. Nemzetközileg is ismert gyógyhelyeink: Balatonfüred, Hévíz, Zalakaros, Bükfürdő, Sopron, Balf, Eger, Parád, Kékestető, Lilafüred, Hajdúszoboszló, Debrecen, Gyula.

Egy kis földrajz…

Magyarország kiváló hidrogeológiai helyzete a Pannon-tenger maradványának köszönhető. Tulajdonképpen két fő tároló található hazánkban: az egyik a Dunántúlon és Budapesten, ez zömében kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátot tartalmaz. A másik pedig az Alföld alatt helyezkedik el, konyhasós alkalikus jódos-brómos a vize. Kénben leggazdagabb ásványvíz Mezőkövesden, Harkányban, Csiztupusztán és Balfon található. Konyhasót legnagyobb mennyiségben a tamási és a sárvári ásványvízben mutattak ki.

FONTOS! Aki fürdőkúrába kezd, annak legalább 15 kezelésre van szüksége, miközben a fürdőzés idejét 15 percről fokozatosan növelik 45 percre.

Mi mire jó?

kalciumos és a jódos vizek gyulladásos mozgásszervi megbetegedések esetén hasznosak.
kéntartalmú vízben való fürdőzést a degeneratív gerinc- és végtagízületi bántalomban szenvedőknek javasolják, de a bőrbetegeknek is jót tesz.
szénsavtartalmú vizeket szívbetegeknek, perifériás keringési zavarokkal küszködőknek ajánlják.
A konyhasós vizek nőgyógyászati és urológiai gyulladások mérséklésére alkalmasak.
radonos gyógyvizek elsősorban fájdalomcsillapításra használhatók.

JÓ TUDNI! Napjainkban önállóan csak balneoterápiás kezelést nem adnak, azt különböző beavatkozásokkal – például iszappakolással, gyógytornával, elektroterápiával, avagy gyógymasszázzsal – kombinálják. A balneoterápiát szinte valamennyi klinikai ág felhasználja gyógykezelésében, ideértve a műtétek utókezelését, valamint a rehabilitációt is.

Balneoterápiával megelőzhető és kezelhető leggyakoribb panaszok:
idült ízületi gyulladás
kopásos gerinc- és ízületi elváltozások, köszvény
Bechterew-kór
lágyrész-reumatizmus
idült derékfájás
porckorong-megbetegedések
mozgásszervi fejlődési és tartási rendellenességek
felsőlégúti rendellenességek
egyes emésztőrendszeri és anyagcsere-betegségek
egyes szív- és keringési betegségek
bizonyos idegfájdalmak
idült bőrbántalmak
balesetek, valamint csont- és ízületi műtétek utáni utókezelés

A gyógyvizek és a gyógyiszapok remekül alkalmazhatóak fürdőkúraként, ivókúraként, inhalálásra, fogínyzuhanyként.

Forrás: Magyar Balneológiai Egyesület 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com