Változások a bőr öregedése során

0

A bőr öregedése egy természetes folyamat, melyet részben belső tényezők, elsősorban genetikai tényezők, részben külső tényezők határoznak meg. A külső tényezők közül fontos szerepe van az ultraibolya sugárzásnak (UV), a dohányzásnak, táplálkozásnak, alkoholnak, stressznek, levegőszennyezettségnek. A bőr öregedése már 25 éves kor körül elkezdődik, bár később válik szembetűnővé. A bőr öregedésének jól látható jelei vannak. Fokozatosan és folyamatosan vékonyodik a bőr, az elvékonyodás a felhámot, az irhát és a bőralját is érinti. 

Az UV fény hatásának rendszeresen kitett bőrterületeken, az arcon, nyakon, dekoltázs, kézhát területén az öregedés jelei hamarabb jelentkeznek. A felhám elvékonyodása mellett a hám kisebb körülírt területeken megvastagszik, érdessé, hámló felszínűvé válik, a bőr halványszínű a csökkenő melanin termelődés következtében, valamint a nem egyenetlen pigmenteloszlás miatt pigmentfoltok alakulnak ki. Az irha öregedése során a rugalmas rostok szerkezete, eloszlása változik, a kollagén mennyisége csökken, a kötőszöveti rostok termelését végző sejtek aktivitása csökken. A bőr rugalmatlanná válik. Ezen szerkezeti és funkcionális változások következménye a ráncok kialakulása. Az irhában található faggyúmirigyek és verejtékmirigyek sorvadása, aktivitásának csökkenése miatt a bőr szárazabbá válik, hidratáltsága is csökken, gyakran hámlás is észlelhető. A bőr alsó rétegének zsírszövet mennyisége is csökken, így támasztó funkciója is gyengül, ami a kötőszöveti változásokkal együtt a bőr megereszkedéséhez vezet. Az öregedés jelei az arcon láthatóak legszembetűnőbben.

A ráncok közül először az arcmimika során működő dinamikus ráncok jelennek meg, jellegzetesen a szem környékén, a két szemöldök között és a homlokon. Később alakulnak ki a statikus ráncok, amelyek nyugalmi állapotban is láthatóak, nemcsak izomösszehúzáskor, ilyen a nasolabiális redő, ami az orr és a szájzug között található, nevetéskor elmélyül, de a kor előrehaladtával nyugalmi állapotban is kifejezett. Az öregedés során az arc kontúrja is megváltozik, a jellegzetes „V” alakú arcforma „A” alakúvá válik, az arc alsó része kiszélesedik, a bőr megereszkedik.

Az öregedési folyamatok örökletes tényezőit nem tudjuk befolyásolni, de a környezeti faktorokat igen. Az UV sugárzás elleni fokozott védelemre ma már számos korszerű fényvédő krém áll rendelkezésre bőrtípusnak, kornak, testtájnak megfelelően. A dohányzás kerülése, a megfelelő táplálkozás, aktív mozgás, rendszeres, nagy mennyiségű alkohol fogyasztás kerülése hozzájárul a bőr egészséges, fiatalos állapotának megőrzéséhez, az öregedési folyamatok lassításához. Az említett környezeti faktorok kerülése akkor is fontos, ha orvos-esztétikai kezelések történnek, mert így a kezelések is hatékonyabbak, az elért eredmények tartósabbak lesznek.

Forrás: Magyar Dermatológiai Társaság 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com