Romániában nem köthetik többé Covid-teszthez a beutalást az állami egészségügyi intézmények

0

Romániában nem köthetik többé a páciens költségén végzett koronavírus-teszthez a beutalást az állami egészségügyi intézmények – az erről szóló miniszteri rendelet pénteken jelent meg a hivatalos közlönyben.

A dokumentum szerint a minisztérium felbontja az igazgató szerződését, ha az általa vezetett egészségügyi intézményben a páciensek kívülről hozott Covid-teszt nélkül nem kapják meg a nekik járó egészségügyi szolgáltatásokat. A rendelet szerint a kórházi fertőzések veszélyének csökkentése érdekében az egészségügyi intézményeknek továbbra is joguk van Covid-szűrést végezni beutaláskor, ennek költségét azonban saját költségvetésből kell fedezniük, nem terhelhetik a páciensekre.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter egy temesvári sajtóértekezleten pénteken arra is kitért: az oktatási intézményekre vonatkozó járványügyi szabályok nem változtak a szeptember 5-én kezdődött új tanévben. A minisztérium nem rendelt el megszorításokat, mindössze egy sor alapvető higiéniai ajánlást tett közzé, amelyek betartása segít féken tartani a légúti fertőzések – köztük a Covid és az influenza – terjedését az iskolai közösségekben a közelgő hideg évszak idején.

A miniszter megjegyezte: az előző 2-3 éves kihagyás után idén „komolyabb” influenzajárványra számít, de nem akar változtatni azokon az előírásokon, amelyekkel a koronavírus-járvány ötödik és hatodik hulláma idején már sikerült elkerülni az iskolák tömeges bezárását.

Rafila felidézte: idén már nem a koronavírus-fertőzések számától, illetve a településeken mért fertőzési rátától, hanem a kórházak telítettségétől tették függővé a távoktatásra történő áttérést egy-egy megyében. Romániában azokban a megyékben kellett volna elvileg elrendelni az iskolák bezárását, amelyekben a koronavírus-fertőzöttek számára elkülönített kórházi helyek több mint 75 százaléka betelt. Ezt azonban – további kórházi kapacitások átminősítésével, a telítettségi mutató leszorításával – mindenütt sikerült elkerülni.

A 19 millió lakosú Romániában továbbra is lecsengőben van a koronavírus-járvány nyári hulláma és heti 25-30 százalékkal csökkennek az esetszámok. Pénteken 2063 új fertőzést regisztráltak, ami csaknem tíz százalékkal elmarad az utóbbi két hét átlagától. Az utolsó 24 órában 13 koronavírusos beteg vesztette életét. Az utóbbi két hétben a napi 16 haláleset számított átlagosnak.

A romániai kórházakban 1891 koronavírusos beteget ápolnak, 20 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban, az intenzív terápiás részlegeken pedig egy hét alatt 191-ről 161-re csökkent a súlyos állapotban lévő fertőzöttek száma.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com