Rusvai Miklós: a Sinopharm vakcinának főleg idősekben rosszabb az immunizáló hatása

0

A Sinopharm vakcina hatékonyságát illetően kételyek merültek fel. A kínai oltóanyaggal jellemzően az időseket oltották, Rusvai Miklós virológus a Blikknek  kijelentette: hiba volt a vakcina alkalmazása.

Immár hivatalosan is a Sinopharm a leggyengébb hatású, itthon használt Covid-oltás. Ön annak idején bízott a készítményben?

– Sosem az immunizáló hatását dicsértem a Sinopharm vakcinának, hanem legfeljebb a biztonságos voltát. Továbbra is fenntartom azt, hogy ez a legbiztonságosabb, és ez jár legritkábban kellemetlen mellékhatásokkal. Az a technológia, ahogyan készül, közel százéves, jól bevált módszer, de mindig hangsúlyoztam, hogy főleg idősekben rosszabb az immunizáló hatása, mint a többi vakcináé.

Miért lehet ez a leggyengébb itthon használt oltás?

– A Sinopharm inaktivált vakcina, tehát a szervezetbe juttatott vírus nem szaporodik a sejtjeinkben, ezért szinte csak antitestes immunválaszt alakít ki, ami viszonylag gyorsan lecseng, vagyis az antitestek kiürülnek a vérből 4-6 hónap alatt.

Az összes többi vakcina, ami forgalomban van Magyarországon, az vagy mRNS vagy vektorvakcina. Ezek a vírus tüskefehérjéjének genetikai kódját juttatják a sejtekbe, amik maguk termelik le ezt a fehérjét. A sejten belüli vírusfehérje-termelés viszont sejtes immunitást is kialakít, tehát a nem Sinopharmmal oltott emberekben kétszintű (antitestes és sejtes) immunitás is véd a vírus ellen. Azokban, akik fertőződnek is a vírussa,l még egy további immunvédelem, az úgynevezett „nyálkahártya-immunitás” is kialakul az előbbi kettő mellett.

Akik ilyet kaptak, ugyanebből kérjenek-e emlékeztető oltást?

– Nem, én a Sinopharmmal oltottaknak is más típusú oltást ajánlok harmadikként, mert akkor sejtes immunitásra is szert tesznek az antitestes immunitás mellett.

Teljes tartalom

Forrás: Blikk 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com