„Félre kell tennünk a „vége a járványnak” gondolatát”: Merre tarthat a COVID-19?

0

A tudósok arra figyelmeztetik a megfáradt kormányokat és lakosságot, hogy készüljenek fel a COVID-19 újabb, immár harmadik télen felbukkanó hullámaira az északi féltekén – írja a medscape.com cikke nyomán az OTSZ Online. 

Chris Murray, a washingtoni Istitute of Health Metrics and Evaluation (IHME), (IHME), független járványügyi modellező csoportjának vezetője úgy nyilatkozott, hogy csupán az Egyesült Államokban akár egymillió fertőzés is előfordulhat ezen a télen, vagyis a jelenlegi napi jelentett fertőzések számának duplájára lehet számítani.

Az Egyesült Királyságban és Európában a tudósok újabb COVID-hullám sorozatokat jósolnak az őszi-téi időszak beköszöntével, mivel az emberek a hidegebb hónapokban több időt töltenek zárt térben immáron maszkviselési köztelezettségek és szociális távolságtartási korlátozások nélkül.

Bár az elkövetkező hónapokban ismét megszaporodhat az esetek száma, a halálozások és a kórházi kezelések száma valószínűleg nem fog ilyen intenzitással növekedni – vélik a szakértők, az oltások és az emlékeztető oltások, a korábbi fertőzések, az enyhébb változatok és a rendkívül hatékony COVID-kezelések elérhetősége következtében.

A legnagyobb kockázatnak azok az emberek vannak kitéve, akik soha nem találkoztak a vírus valamelyik változatával, de mára szinte ez már senkire se igaz” – mondta Murray.

Ezek az előrejelzések új kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy az országok mikor jelentik ki a COVID-vészhelyzet végét, és gondolják úgy, hogy náluk a betegség endémiássá vált, ahol a magas beoltottsági arányú közösségekben kisebb kitörések várhatók, esetleg szezonálisan.

Sok szakértő azt jósolta, hogy az átmenet 2022 elején kezdődik, de a koronavírus erősen mutált Omicron variánsának érkezése megzavarta ezeket a várakozásokat.

„Félre kell tennünk a „vége a járványnak” gondolatát” – mondta Adam Kucharski, a London School of Hygiene and Tropical Medicine epidemiológusa. Ő és mások is úgy látják, hogy a COVID endémiássá válásával is még mindig nagy betegségterhet okoz. Az endémiássá válás sokak szerint azt jelenti, hogy az élet egy kicsit rosszabb lesz.

Továbbra is az a potenciális veszély, hogy megjelenik-e egy új változat, amely fertőzőképesebb a jelenleg domináns Omicron alváltozatoknál. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi európai jelentése szerint, ha ez a változat súlyosabb betegségeket is okoz, és jobban ki tudja kerülni a korábbi SARS-CoV-2 fertőzések nyomán kialakult immunitást, az lenne a “legrosszabb forgatókönyv”. A londoni Imperial College modelljén alapuló jelentésük szerint azonban minden modell egy nagy jövőbeli hullám lehetőségét jelzi, amely ugyanolyan rossz vagy rosszabb lesz, mint a 2020/2021-es járványhullámok.

Teljes tartalom 

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com