Az EMA megkezdte a Skycovion COVID-19 elleni vakcina vizsgálatát

0

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a német-dél-koreai SK Chemicals biotechnológiai vállalat Skycovion nevű, koronavírus ellen kifejlesztett vakcinájára vonatkozó feltételes forgalombahozatali engedély iránti kérelem vizsgálatát. 

A közlemény szerint a kérelmező vállalat elegendő adatot nyújtott be arról, hogy a vakcina milyen arányban váltja ki a koronavírus-fertőzést okozó SARS-CoV-2 eredeti törzse elleni antitestek termelését. A vállalat adatokat nyújtott be a vakcina biztonságosságáról és minőségéről is – közölték.

Az adatok felülvizsgálatát követően az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) véleményt ad ki arról, hogy a gyógyszerügynökség javasolja-e majd az oltóanyag uniós feltételes forgalombahozatali engedélyének megadását. Az Európai Bizottság ezt követően hozhat majd jogilag kötelező érvényű határozatot a vakcina ideiglenes forgalomba helyezéséről – írták.

Az uniós ügynökség tájékoztatása szerint a vakcina a SARS-CoV-2 koronavírus felületén található tüskefehérje laboratóriumban tenyésztett változatát tartalmazza. Beoltást követően a szervezet immunrendszere a tüskefehérjét idegenként azonosítja, és antitesteket termel ellene. Ha az oltott személy később kapcsolatba kerül a koronavírussal, immunrendszere felismeri a vírusfehérjét, és készen áll arra, hogy védelmet nyújtson a koronavírus ellen. A vakcina úgynevezett adjuvánst is tartalmaz, amely elősegíti a vakcinára adott immunválasz erősítését.

Az uniós gyógyszerügynökség ez idáig a Pfizer/BioNTech Comirnaty, az AstraZeneca Vaxzevira, a Moderna Spikevax, a Novavax Nuvaxovid nevű, valamint a Johnson & Johnson vállalatok koronavírus elleni vakcináit, valamint a Valneva európai biotechnológiai vállalat koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagát ajánlotta használatra. Az EMA jelenleg a Szputnyik V, a Sanofi vállalat Vidprevtyn nevű oltóanyagát, valamint a Sinovac gyógyszergyárak oltóanyagait vizsgálja.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com