Nagyobb eséllyel válnak ételfüggővé azok, akiknek a szülei alkoholproblémákkal küzdöttek

0

Michigani Egyetem új tanulmánya szerint azok az emberek, akiknek a szülei alkohoproblémákkal küzdöttek, nagyobb eséllyel válnak a feldolgozott élelmiszerektől függővé.

Egyes emberekben a természetellenesen nagy mennyiségű finomított szénhidrátot és zsírt tartalmazó ételek addikciót válthatnak ki. Ilyen például a fagylalt, a csokoládé, a pizza vagy a sültkrumpli.

A Psychology of Addictive Behaviors című folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók arra keresték a választ, hogy a feldolgozott élelmiszerek iránti függőség egyik fő kockázati tényezője lehet-e egy alkoholproblémákkal küzdő szülő.

Úgy tűnik, hogy 5 emberből 1 klinikai értelemben függőséget érez a túlzottan feldolgozott élelmiszerek iránt, melyet erős sóvárgás, kontrollálatlan evés jellemez, annak ellenére, hogy az egyén tudatában van az egészségre gyakorolt káros hatásoknak.

„Azoknál az embereknél, akiknek a családjában már előfordult függőség, nagyobb a kockázata, hogy a feldolgozott élelmiszerektől is függővé válnak, ami igazán nagy kihívás egy olyan környezetben, ahol ezek az élelmiszerek könnyen hozzáférhetőek, olcsók és gyakoriak a kereskedelmi forgalomban” – mondta Lindzey Hoover, a tanulmány vezető szerzője.

A függőségről beszámolóknál a sor azonban nem ért véget az élelmiszereknél. A kutatás kimutatta, hogy az ételfüggőségben szenvedőknél nagyobb valószínűséggel alakult ki problémás kapcsolat az alkohollal, kannabisszal, dohányzással és az elektromos cigaretta használatával.

Az erősen feldolgozott élelmiszerek által dominált étrend és más függőséget okozó anyagok egyidejű túlzott bevitele vezető okai a megelőzhető halálozásnak a modern világban. A tanulmány beavatkozásokat sürget a függőséget okozó táplálkozás és szerhasználat egyidejű csökkentése érdekében.

Forrás: medicalxpress.com

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com