Pekingben bárokat zártak be és újabb, tömeges teszteléseket rendeltek el

0

Pekingben csütörtökön bárokat és egyéb vendéglátó helyeket zártak be, illetve újabb, tömeges vírusteszteléseket rendeltek el, miután egy koronavírus-fertőzéses esetet több bárral hoztak összefüggésbe.

A Peking legnagyobb kerületének számító Csaojangban, ahol a diplomáciai képviseletek zöme is található, a hatóságok csütörtökön a többi közt bárok, internetkávézók és karaokeszalonok működésének ideiglenes felfüggesztését rendelték el. Az intézkedést azzal indokolták, hogy a kerületben a járványhelyzet továbbra is összetett.

A döntés előzménye, hogy csütörtökön a pekingi egészségügyi hatóságok négy, a Csaojang kerületben található bárra vonatkozóan adtak ki figyelmeztetést, arra kérve a lakosságot, hogy jelentkezzen mindenki, aki a listán szereplő vendéglátóhelyeken hétfő óta megfordult. A tájékoztatás szerint ugyanis ezeken a helyeken egy később fertőzöttként azonosított ember járt. Pekingben a vendéglátóhelyek hétfőtől kezdhettek el ismét vendégeket fogadni, miután április végétől az éppen tartó járványhullám megfékezése érdekében csak kiszállításra vehettek fel megrendelést.

Csaojang több lakónegyedének vezetése arra szólította fel az ott lakókat, hogy még csütörtökön mindenki köteles PCR-tesztet elvégeztetni. A kerületben működő tesztelőhelyeknél a délután folyamán hosszú sorok alakultak ki. A városban a közösségi helyekre – egyebek mellett az irodaházakba, üzletekbe, tömegközlekedési eszközökre, lakónegyedekbe – történő belépéshez mindenkinek 72 órán belül készült, negatív PCR-teszteredményt kell bemutatnia. A kínai fővárosban a múlt hónapban nagyon sok helyen tesztbódékat állítottak fel annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a hosszú várakozási idő, illetve az emberek feltorlódása.

Peking város vezetése szerdán közölte, hogy a legújabb járványhullám terjedését sikeresen megfékezték, miután a városban öt egymást követő napon nem találtak újabb eseteket a karanténzónákon kívül. Bár a bejelentés alapján csütörtöktől további korlátozásokat enyhítettek a városban, az új fejlemények tükrében a város három kerületében ismét korlátozásokat rendeltek el, és több lakónegyedet lezártak. A Kínában alkalmazott, zéró-Covid néven emlegetett járványügyi stratégia lényege, hogy a „szabadon mozgó”, vagyis karanténzónákon kívüli napi fertőzéses esetek számát nullára csökkentsék. Új esetek felbukkanásakor emiatt újra és újra korlátozásokat vezethetnek be.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com