Magyar publikáció a ketogén diétáról az Oxford University Press kötetében

0

Kovács Zsolt egyetemi docens, az ELTE Biológiai Tanszék Neuromoduláció- és Epilepsziakutató Műhelyének vezetője Magyarországról egyedüliként kapott felkérést az Oxford University Press gondozásában a ketogén diéta kifejlesztésének századik évfordulója alkalmából áprilisban megjelent angol nyelvű tudományos kötet egy fejezetének megírására.

A szénhidrátok lehető legteljesebb megvonásával járó, zsíralapú ketogén étrend eredménye, hogy a test cukor helyett zsírokat és a máj által kibocsátott ketonokat használ energiaforrásként. Ez az állapot a ketózis. A ketogén étrendet már az 1920-as években sikerrel alkalmazták epilepsziás rohamok kezelésére.

A Kovács Zsolt, valamint szerzőtársai által publikált cikk a keton táplálékkiegészítők kiváltotta ketózis központi idegrendszeri hatásainak molekuláris mechanizmusait foglalja össze.

A Neuromoduláció- és Epilepsziakutató Műhelyben széleskörű hazai és nemzetközi kutatási együttműködés révén többek között a rövid ideig tartó öntudatzavarral járó úgynevezett abszensz epilepszia kialakulási folyamatának és a keton táplálékkiegészítők központi idegrendszeri betegségekre gyakorolt hatásának feltárását célzó vizsgálatok folynak.

Ezeknek a kutatásoknak a keretében a Biológiai Tanszék In Vivo Elektrofiziológiai Laboratóriumában szakdolgozatot író, az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára készülő, valamint a doktorandusz hallgatók is önálló – kísérletes – feladatokat végezhetnek el.

A műhely kutatási eredményeiről 2012 és 2022 között nemzetközi folyóiratokban, angol nyelven harmincöt tudományos cikk jelent meg. Ebből huszonegy D1, illetve Q1 besorolású: előbbi a top tíz, utóbbi az első huszonöt százalékot jelenti. Tizennégy pedig a második huszonöt százalékot adó Q2 besorolással bír.

Az Oxford University Press kiadványában megjelent írás Neuromoduláció- és Epilepsziakutató Műhelyben végzett munka legújabb elismerése.

A cikk IDE KATTINTVA olvasható.

Forrás: ELTE Savaria Egyetemi Központ 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com