Magas vérnyomás betegség gyermekkorban

0

Dr. Szabó László gyermekgyógyász, nefrológus, hipertonológus szakorvos írása a gyermekkori magas vérnyomás betegségről. 

Gyermekkorban sokkal ritkábban fordul elő a magasvérnyomás-betegség, mint felnőtt korban, de több szempontból is különösen fontos a betegség. Egyrészt azért, mert a másodlagos magas vérnyomás elsősorban a gyermekekre jellemző, ahol az elsődleges okot mindenképpen keresni és kezelni kell. Másrészt a helytelen életmódi szokások miatt szaporodik a felnőttkorra jellemző primer hipertónia. Harmadrészt a felnőttkorban súlyos betegségeket okozó szív-érrendszeri eltérések már gyermekkorban kezdődnek, érelmeszesedés már 10 éves életkortól, és így valódi megelőzésüket már gyermekkorban el kell kezdeni.

Másodlagos (szekunder) hipertónia. Az elsődleges betegség valamelyik szervnek a betegsége, mely másodlagosan okoz magas vérnyomást. Minél fiatalabb a hipertóniás beteg, s minél magasabb a vérnyomása, annál valószínű a szekunder hipertónia. Kiváltó oka lehet veleszületett érrendszeri szűkület, mint az aorta szűkülete, vagy a vese arteria szűkülete. Ezen eltérések műtéti megoldást igényelnek. Veleszületett vagy szerzett vesebetegségek, a veseszövet pusztulásával vezetnek magas vérnyomás betegséghez, vagy a vesék gyulladása okoz magas vérnyomást. A harmadik kiváltó csoport a hormonális rendszer, melynek betegségei okoznak magas vérnyomást. Ilyen lehet a mellékvesevelő daganata mely rohamokban jelentkező nagyon magas vérnyomásokat okoz elsápadással, heves fejfájással. Rohamok között akár tünetmentes is a gyermek. Műtéti eltávolítása indokolt. Más mellékvese hormonok túl termelődését okozó elváltozások, mint Cushing szindróma, vagy tartós szteroid terápia, hasonló mechanizmussal okozza a vérnyomás emelkedését.

Amíg felnőttkorban a 140/90 Hgmm értéket, vagy az a fölöttit hipertóniának tekintjük, addig gyermekkorban egy értékkel ezt nem lehet meghatározni. A normál érték annál kisebb minél fiatalabb a gyermek. A koraszülöttnek 60, az egy napos érettnek 70, az egy hónaposnak 85, az egy évesnek 100 Hgmm a szisztolés vérnyomás normál értéke. Ugyanakkor tudjuk, hogy az újszülöttkori alacsony testsúly a fiatal felnőttkori magas vérnyomás rizikó tényezője. Mint általában más gyermekkori normál és kóros értékeket életkor, nem, sőt testmagasság szerinti százalékos táblák alapján határozzuk meg és a 95% fölé eső értékeket tekintjük magas vérnyomásnak. De például a 95%-os határértéke egy alacsony növésű 12 éves fiúnak 119, közepes növésűnek 123, magas növésűnek 127 Hgmm. Tehát, ha 125 Hgmm szisztolés értéket mérünk egy 12 éves fiúnak ez normál érték lehet, ha magas növésű, de hipertónia, ha közepes, vagy alacsony növésű.

Forrás: Heim Pál Gyermekkórház, Családgondozási Módszertani Tanszék, Egészségtudományi Kar, Semmelweis Egyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com