Gyógyszer-élelmiszer kölcsönhatás: mi mivel “akadhat össze”?

0

Nemcsak bizonyos gyógyszerek nem szedhetők együtt, mert növelhetik vagy csökkenthetik a másik hatékonyságát, hanem jónéhány élelmiszert is kerülni kell, ha gyógyszert szedünk – írja az EgészségKalauz. 

A gyógyszerek egymásra hatásához hasonlóan az élelmiszerek és italok fogyasztása is hatással lehet az orvosságokra, főként a hatóanyag felszívódás késleltetése, csökkentése vagy felerősítése révén.

Gyógyszer-élelmiszer interakció akkor jön létre, mikor az élelmiszer hat az általunk szedett gyógyszer valamely összetevőjére. Ennek következménye, hogy a gyógyszer nem képes elvégezni feladatát az elvárt hatékonysággal. A kölcsönhatás felléphet vényköteles, vénymentes gyógyszerek esetében egyaránt, (pl. a vény nélkül kapható savlekötők, vitaminok vagy vastabletták használatakor is.)

Néhány tápanyag károsan befolyásolhatja egyes gyógyszerek összetevőinek megfelelő “emésztését”, csökkentheti vagy felgyorsíthatja annak felszívódását.

Például a gyümölcslevek savtartalma csökkentheti az antibiotikumok – pl. penicillin – hatékonyságát.

Tejtermékek fogyasztása tetraciklin hatóanyagú gyógyszerrel mérsékelheti annak fertőzésellenes hatását. Antidepresszánsokat (ún. MAO gátlókat) veszélyes lehet tiramintartalmú ételekkel vagy italokkal keverni. Ilyenek pl. a sör, vörösbor és néhány sajtféle.

A grapefruit, és annak általunk fogyasztott leve igen erős gátlószere (a benne lévő furanokumarin-vegyületek révén) a szervezetben az ún. citokróm (CYP450, CYP3A4) enzimrendszernek. Ez az enzimrendszer felelős sok esetben a gyógyszerek metabolizmusáért, lebontásáért. 1989-ben ismerték fel e hatást, sajnos előzetesen előfordult néhány haláleset is a “túladagolás” miatt, mivel az egyidejűleg fogyasztott grapefruitlé miatt jóval lassabban bomlottak le a gyógyszerek.

A gyógyszerek leírásaiban, betegtájékoztató szövegeiben mindig történik utalás arra, ha az egyidejű grapefruitlé-fogyasztás nem ajánlott, vagy tilos, itt mindig arra kell gondolni, hogy “egy pohárnyi” még nem jelentős, de napi 1-2 l közötti fogyasztása már komoly zavarokat okozhat a gyógyszerhatásokat, lebomlást illetően!

Némely esetben nem ajánlott a gyógyszer étkezéssel egy időben való bevétele, mert a hatóanyagok így “eltűnnek” az emésztőrendszerben. Ugyanakkor léteznek olyan orvosságok, melyek bevétele kifejezetten étkezéskor javasolt.

Forrás: EgészségKalauz

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com