Szlovákiában jövő héttől feloldják a korlátozások túlnyomó részét

0

A tervezettnél korábban – március vége helyett már a jövő héttől – feloldják Szlovákiában a koronavírus-járvány terjedése miatt hozott, még érvényes korlátozások túlnyomó részét – derült ki a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) által csütörtökön nyilvánosságra hozott információkból.

A korlátozások feloldásának március 14-től életbe lépő második szakaszában megszűnnek a nyitvatartásra, illetőleg a rendezvények résztvevőire vonatkozó szigorítások, és részben módosulnak a védőmaszk viselésével kapcsolatos előírások is. A kötelező maszkviselet az élet legtöbb területén – például a tömegközlekedésben és az üzletekben – egyelőre továbbra is érvényben marad, viszont például a televíziós műsorok szereplői, illetve a sajtótájékoztatók résztvevői számára megszűnik.

Hétfőtől megszűnik annak az előírásnak a hatálya, amely szerint a légi úton az országba érkezőknek kötelezően PCR-tesztet kell csináltatniuk. Az illetékes hatóságok már korábban bejelentették azt is, hogy megszűnik az állami támogatással – 5 eurós kedvezményes áron – a kórházakban elvégezhető antigéntesztelés lehetősége is. A korlátozások feloldásának előrehozatalát a javuló járványügyi adatokkal indokolta az egészségügyi minisztérium.

Szlovákiában február végén már megszüntették a legszélesebb körű járványügyi intézkedésnek számító úgynevezett beléptetési rendszert, vagyis azt a megkülönböztetést, hogy egyes helyekre – üzletekbe, szolgáltatói helyekre – kik léphetnek be. Ezek a korlátozások korábban a legtöbb helyre csak az oltottak vagy a betegségen átesettek belépését tették lehetővé.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint február közepétől többé-kevésbé folyamatosan csökken a PCR-teszttel újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések napi száma, és a legtöbb kerületben csökken a kórházban ápoltak száma is. Szerdán az újonnan kimutatott fertőzések száma 12 066 volt, ez az elvégzett tesztek kevesebb mint 60 százaléka.

Az 5 és fél millió lakosú Szlovákiában az NCZI adatai szerint szerdáig a legalább egy oltást már felvett személyek száma 2 millió 818 ezer volt, közülük 2 millió 755 ezren számítanak teljesen oltottnak.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com