Járványügyi koordinációs központot adtak át Debrecenben

0

Az ország első járványügyi koordinációs központját adták át csütörtökön Debrecenben, az egyetem Kenézy campusán lévő infektológiai klinikán.

Az átadón Müller Cecília országos tisztifőorvos méltatta azt az együttműködést, amely – mint mondta – a pandémia időszakában a kutatók, az egészségügyi ellátórendszer és a járványügy összekapcsolásával példaértékűvé vált. Kiemelte: járványügyre, infektológiára mindig szükség van, a jövőben pedig különös hangsúlyt kell kapnia a kórházi járványok kezelésének. Müller Cecília kulcsfontosságúnak nevezte a gyorsaságot pandémia idején, és méltatta azt a szoros együttműködést, amely a vakcinafejlesztésben a Debreceni Egyetemmel kialakult. A kiszolgáltatottságot csökkenti a hazai eszközgyártás, egyebek mellett a Debrecenben épülő vakcinagyár is – mondta.

Balla György akadémikus, az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja az átadáson felidézte az egyetem egykori híres járványtani professzora, Kertai Pál emlékét, aki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) elődje, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megalapítója és az első országos tisztifőorvos volt.

Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő, Hajdú-Bihar 1. számú választókerületének kormánypárti országgyűlési képviselőjelöltje méltatta, hogy az ország egyetlen klinikai szintű infektológiáján hozták létre az első járványügyi koordinációs központot. A politikus azt mondta, a járvány leküzdése nagymértékben logisztikai feladat. „A járvány elleni küzdelem egyik maghatározó eleme az adat, és az adatbiztonság” – tette hozzá, megjegyezve, hogy az adatszolgáltatásban fontos feladatok hárulnak a járványügyi koordinációs központra.

Várkonyi István, az infektológiai klinika igazgatója ezzel összefüggésben elmondta: a központban feldolgozott adatok alapján lehet dönteni az egészségügyi ellátórendszer szervezéséről, a dolgozók vezényléséről, az eszközök, műszerek átcsoportosításáról. Ugyanakkor az NNK ezek alapján módosíthatja esetlegesen a vakcinaalkalmazási leiratokat vagy tehet javaslatot az operatív törzsnek új vakcinák alkalmazására – jelezte. Elmondta azt is, hogy a koronavírus-járvány idején kapott csaknem 500 millió forintból bővítették és felújították a 92 dolgozóval működő infektológiai klinikát, ahol a koordinációs központot is kialakították.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com