Szabadtéren is kötelező lesz az FFP2-maszk Ausztriában

0

Az előzetes prognózisoknak megfelelően dinamikusan emelkedik Ausztriában az omikron vírusmutánssal megfertőződöttek száma. Január 5-én átlépte a 10.000 számot az új esetek száma, s jövő héten már napi 15 ezer feletti friss megbetegedést várnak a járványügyi szakértők – számol be blogjában Kovács Balázs, Ausztriában élő turisztikai szakértő.

A pandémia dinamikájának csökkentése és a kritikus infrastruktúrában a szűk keresztmetszetek elkerülése érdekében a szövetségi kormány a járványügyi koordinációs „GECKO” stáb és a tartományi vezetők közös tanácskozását követően a következő szigorításokról, intézkedésekről döntött.

Január 11-tól már a szabadban is kötelező lesz az FFP2-es maszk viselése, ha nem tartható a 2 méteres távolság. Különösen sorban állás és a nagy forgalmú bevásárló utcák esetében életszerű ez a szigorítás. A tartományok ennél szigorúbb közterületi maszkhasználatot is elrendelhetnek. Az oltatlanokra továbbra is fenntartják az előző év november 8-a óta érvényben lévő kijárási korlátozást.

A kiskereskedelmi egységekben kötelező ellenőrzési előírást vezetnek be, hogy ténylegesen is csak érvényes oltási vagy gyógyultsági igazolással lehessen az üzletekben tartózkodni. Korábban ezt szúrópróbaszerűen kellett ellenőrizniük a kereskedőknek, jövő héttől már kötelező jelleggel. A karanténra kötelezett kontakt személyek köréből kivezetik azokat, akik már három oltással rendelkeznek, vagy ha a kontaktus idején minden érintett FFP2-maszkot viselt. Február 3-tól fokozzák a hatósági ellenőrzéseket és jelentősen megemelik a közigazgatási bírságot, a szabályok megsértése estén az üzleteket akár bezárásra is kötelezhetik.

A szövetségi kormány kérte a munkáltatókat, hogy főszabályként álljanak át a home office-os munkavégzésre, az többé ne kivétel, hanem az alkalmazott gyakorlat legyen. Karl Nehammer osztrák kancellár a kormány ülését követő tájékoztatón kiemelte, az omikron esetében is az oltás a legjobb fegyver. A lakosság együttműködését kérte egy újabb teljes körű lockdown elkerülése érdekében: vegyék komolyan az operatív törzs ajánlásait, ellenkező esetben újabb lezárásra kerülhet sor – nyomatékosította kérését a kancellár.

Az Ausztriába utazók számára a fentieken kívül fontos tudni, hogy február 1-től az oltási igazolás érvényessége 6 hónapra csökken, amennyiben az illető nem rendelkezi a harmadik ismétlő oltással. Ez utóbbi esetben az oltási igazolás érvényessége továbbra is 9 hónap marad.

Forrás: good-deal.at

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com