Nagyon sok volt COVID-betegnél jelentkezhetnek kardiovaszkuláris problémák

0

Egy sportolókat vizsgáló szív MR programban a volt Covid-betegek 46%-nál találtak szívizomgyulladásra vagy korábbi sérülésre utaló bizonyítékot – írja a MedicalOnline. 

Szívburok- és szívizomgyulladás, ritmuszavar, koleszterinszint emelkedés, trombózis, magas vérnyomás jelentkezhet azoknál, akik a delta variánssal fertőződtek meg a COVID-19 legutóbbi hullámában.

Amerikai kutatás igazolta, hogy a 20 év alatti fiataloknál 6-szor gyakrabban alakul ki szívizomgyulladás a Covid-19 betegség nyomán, mint egyébként. Egy főiskolai sportolókat vizsgáló szív MR programban a volt Covid-betegek 46%-nál találtak szívizomgyulladásra vagy korábbi szívizom-sérülésre utaló bizonyítékot, annak ellenére, hogy egyikük sem került kórházba; sőt a programban résztvevők felénél csak enyhe tünetek jelentkeztek. Egy másik amerikai kutatásban 20-50 év közötti, Covid-on átesett pácienst szűrtek a fertőzés után 3 hónappal, és 78%-uknál fedeztek fel valamilyen kardiovaszkuláris problémát. Az Egyesült Államok egészségügyi hivatalának, a CDC-nek hivatalos felmérése szerint a delta variáns miatt hosszú Covid-ban szenvedő betegek 40%-ánál fordul elő szívburok- vagy szívizomgyulladás 70 nappal a fertőzés után. Mindezekből kiderül, hogy a veszélyes kardiovaszkuláris problémák nem csak a kórházban kezelt Covid-betegeket és az idős, krónikus pácienseket érintik, hanem az egészséges, fiatal felnőtteket is. Magyarországon az elmúlt három hónapban a delta variáns uralta a Covid-19 járvány negyedik hullámát, amelyben többszázezer ember fertőződött meg. A fentiek tükrében több tízezer volt COVID-betegnél jelentkezhetnek kardiovaszkuláris problémák.

Teljes tartalom

Forrás: medicalonline.hu

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com