Hatékony a sotrovimab nevű gyógyszer az Omicron variáns ellen

0

A kezdeti laborvizsgálatok azt mutatják, hogy a GlaxoSmithKline és a Vir Biotechnology által kifejlesztett COVID-19 antitestkezelés hatékony lehet az Omicron variáns ellen – írja az otszonline.hu. 

A The Wall Street Journal tudósítása szerint a cégek csütörtökön közölték, hogy tesztelték a sotrovimab nevű gyógyszert az Omicron variánsban talált egyedi mutációk ellen. Az előzetes eredmények még ellenőrzésre szorulnak, és megerősítésükhöz a gyógyszert tesztelni kell a vírus teljes tüskefehérjével szemben. A GlaxoSmithKline és a Vir korábban már tesztelték a sotrovimabot más SARS-CoV-2 variánsok mutációi ellen is, így az Omicron változatot azonosításakor áttekintették ezeket a vizsgálatokat, hogy megtalálják azokat a teszteket, amelyeket olyan mutációkkal szemben végeztek, amelyek az Omicronban is megtalálhatók.

A sotrovimab a tüskeprotein egy olyan pontját célozza meg, amely más koronavírusokban is megtalálható, és a feltevések szerint kevésbé valószínű, hogy mutálódik. Az Omicronnak legalább két olyan mutációja van, amelyek a gyógyszer célpontjaiként szolgálnak, és a cégek kutatói úgy gondolják, hogy a mutációk nem fogják befolyásolni a szer tüskefehérjéhez való kötődési képességét. A GlaxoSmithKline várhatóan az elkövetkező 2-3 hétre várja a gyógyszer teljes mutációjú tüskeprotein elleni tesztelésének eredményeit. A sotrovimabot már 10-nél több országban-  köztük az Egyesült Államokban – engedélyezték, az USA már közel 1 milliárd dollárért vásárolt is belőle több százezer adagot.

Más cégek is tesztelték az Omicron variáns elleni antitestkezeléseiket. A Regeneron kedden bejelentette, hogy gyógyszere feltehetően kevésbé hatékony az Omicronnal szemben, de majd csak az Omicron teljes genetikai szekvenciájának felhasználásával végzendő vizsgálatok fogják bizonyosan kimondani, hogy pontosan mit is jelent ez a kisebb hatékonyság – tudósít a Reuters.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com