Változó életmódi szokások, növekvő UV- terhelés a melanoma hátterében – Interjú dr. Hufnagel Csilla bőrgyógyásszal

0

A bőrdaganatok által okozott halálozás legnagyobb hányadáért továbbra is a melanoma a felelős. Gyorsan terjed, későbbi szakaszában bármelyik szervrendszert érintheti az áttét. A melanoma kihívásairól dr. Hufnagel Csillát, a Praxis Dr. Zénó Bonyhád bőrgyógyászát kérdeztük. 

Az már tudjuk, hogy a melanoma malignumban szenvedő betegek száma világszerte évről évre emelkedik, de azt már kevésbé, hogy milyen kockázati tényezők állnak a negatív tendencia hátterében. 

A negatív tendencia legfontosabb oki tényezője az egyre növekvő UV- terhelés. A folyamat hátterében több, környezeti és életmódbeli tényező felsorakoztatható. Sajnos ismert jelenség az ózonréteg vékonyodása, mely hozzájárul a bőrünket egységnyi felületen érő UV- sugárzás emelkedéséhez. A napsütéses órák számának növekedése a hosszabb besugárzási időtartam miatt jelent kockázati tényezőt. 

Emellett a folyamatosan változó életmódi szokások, mint a szolárium használat, gyakoribb és hosszabb tengerparti nyaralás és síelés is jelentős rizikófaktor.

Van szignifikáns kapcsolat a pigmentált bőrelváltozások és a családban előforduló nagyszámú festéksejtes anyajegy gyakorisága között? 

A melanoma malignumnak csak egy része fejlődik ki meglévő anyajegy talaján, nagyobb részük újonnan képződik a korábban ép bőrfelületen. Vannak bizonyos, ma már feltárt, örökölhető genetikai mutációk és szindrómák, melyek fokozott rizikót jelentenek. Emellett a nagyon világos bőrtípus, illetve a nagyszámú szabálytalan anyajegy megléte természetesen fokozott kockázatot jelent festéksejtes bőrtumor kialakulására. 

Van a melanomának tipikus tünete? 

Nem annyira típusos tünetek, mint inkább gyanújelek említhetők. Mindenképpen figyelemfelhívó kell legyen egy újonnan megjelenő, anyajegyhez hasonló elváltozás a bőrön, főleg, ha az idővel érzékennyé válik, esetleg kisebesedne, vérezne. Meglévő anyajegy esetében elsősorban a szín vagy az alak megváltozására, hirtelen növekedésre, esetleg szintén vérzésre kell odafigyelni. Fontos megemlíteni az úgynevezett „rút kiskacsa-jelet”, vagyis a többi anyajegytől jelentősen különböző festékes képletet mindig kitüntetett figyelemmel kell illetni. 

Miért olyan sok a fiatalabb korosztályból származó beteg? 

A fiatalabb életkorban megjelenő melanomáért első sorban a genetikai tényezőkön alapuló daganatképződés valamint a gyakori szoláriumhasználat és hólyagos napégések tehetők felelőssé. 

Milyen korán érdemes a fiatal generációt felvilágosítani, hogy vegye komolyan bőre egészségét? 

Nem lehet elég korán kezdeni. A kisgyermekkorban látott pozitív családi minta, amely elsősorban a rendszeres fényvédő krém-és védőruházat használatát és a déli napsütéses időszak kerülését jelenti, a legfontosabb. Emellett mihamarabb meg kell kezdeni a gyermekek iskolai oktatását a szolárium használat kockázatairól és a környezeti napsugárzás egyre fokozódó veszélyeiről.

Bejelentkezés Dr. Hufnagel Csilla bőrgyógyászati szakrendelésére: +3630/414-2896

Praxis Dr. Zénó Bonyhád · 7150 Bonyhád, Rákóczi Ferenc utca 18.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com