Ausztriában hétfőtől országos zárlatot rendeltek el, 2022 februárjától kötelezővé teszik az oltást

0

Alexander Schallenberg kancellár szerint hónapok teltek el, de így sem tudtak mindenkit meggyőzni az oltás fontosságáról – írja a hvg.hu. 

Ausztria-szerte kötelező lesz a koronavírus elleni oltás jövő év februárjától – jelentette be Alexander Schallenberg pénteken a Der Standard szerint.

Az osztrák kancellár szerint ugyan nőtt az oltási hajlandóság, de mégsem elégséges mértékben. Közölte, a járvány miatt „merénylet zajlik” az egészségügyi rendszer ellen, ennek következménye szerinte az is, hogy az intenzív osztályok ma már túlzsúfoltak.

A kancellár közölte azt is, hogy hétfőtől az egész országra kiterjedő zárlatot rendeltek el, mely legalább 10, de ha szükséges, 20 napig tart majd.

A zárlat értelmében csak a legfontosabb okokból – például vásárlás miatt – hagyhatják el otthonaikat az osztrákok a nap 24 órájában. A kancellár szerint az intézkedés ebben a formátumban december 13-ig marad érvényben, de az oltatlanokra ezután is vonatkozni fog.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a beutazással kapcsolatos szabályokat miként érinti a friss döntés, habár Ausztriába most sem egyszerű bejutni. A kormány korábban itt is szigorításokról döntött, melyek a korábbi terv szerint november 22-től lépnek életbe. A változások közé tartozik, hogy az antigén- és PCR-tesztek rövidebb ideig maradnak érvényesek: előbbi esetében egy 24 óránál nem régebbi negatív eredményt kell mutatni, utóbbinál ez az időtartam maximum 72 órára szűkül.

A kötelező oltásra visszatérve Schallenberg azt mondta: a járványból kivezető utat a vakcina jelenti, ám különféle mikrointézkedésekre így is szükség van – utalva ezzel a zárlatra, illetve a kötelező maszkviselés szabályára. Utóbbiból nem lehet akármilyet hordani, csak az FFP2-es típus az elfogadott.

A kancellár hangsúlyozta, a hónapokon át tartó kampány ellenére sem sikerült megértetniük mindenkivel, milyen fontos az oltás, ami azért is szomorú, mert rengeteg vakcina áll rendelkezésre. Schallenberg azt is mondta, míg az oltottak egy óriási feladatban vesznek részt, az oltatlanok egyelőre a szolidaritás hiányát mutatják.

Forrás: HVG 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com