Egy jól karbantartott cukorbeteg – Interjú dr. Bősze Tibor belgyógyász, diabetológus főorvossal

0

Az elmúlt években jelentős fejlődés tapasztalható a cukorbetegség kezelésében. A gyógyszeres terápiát kiegészítő „cukorbeteg-étrend” még a nem cukorbetegek számára is ajánlható, hiszen minden szempontból az ideális táplálkozási irányelveket valósítja meg. A rendszeres testmozgás fontossága pedig ma már bizonyítottnak tekinthető a betegség kezelésében.

Dr. Bősze Tibort,  a Praxis Dr. Zénó Bonyhád belgyógyász-diabetológus orvosát kérdezte a Pannondoktor.

A gyógyszeres kezelés területén milyen új hatásmechanizmusú készítmények kerültek forgalomba, melyekkel kevesebb mellékhatás és jelentősebb javulás érhető el? 

Újdonság, hogy az eddig napi egyszeri injekció formábban adott, leeső vércukrot nem okozó, és akár komoly testtömeg-csökkentést is lehető tévő vércukorszint csökkentő készítmények már heti egyszeri alkalommal adható formában is megjelentek, sőt már hamarosan Magyarországon is forgalomba kerülhet a szájon át szedhető (tablettás) változat is.  Ahogy ez a gyógyszercsoport, úgy a vesén át cukrot ürítő gyógyszerek is nagy szív-érrendszeri kockázatcsökkenést okoznak, utóbbiak egyértelműen vesevédő hatásúak és a szívelégtelenségben is alkalmazhatók. Ezek után már elmondhatjuk, hogy ilyen modern gyógyszerekkel nemcsak vércukorszint csökkentőt adunk betegeinknek, hanem szív- és vesevédelmet is biztosítunk.

Ön szerint melyek a cukorbetegség kezelésében az orvosi táplálkozási terápia legfontosabb tényezői?

A diéta legyen egyénre szabott, mert a cukorbeteg korától, mozgásmennyiségétől, munkarendjétől, társbetegségeitől is függ. Ne csak tiltsunk, hanem mutassunk be általunk az adott diétában megfelelőnek tartott ételeket. Próbáljunk alkalmazkodni az adott beteg étkezési szokásaihoz.

A gondozás során meghatározható-e kezelési célérték tápláltsági állapot, glykaemiás-, vérnyomás és vérzsír értékek vonatkozásában?

Nemcsak meghatározható, hanem betegink számára egyénre szabottan meg is kell a fenti célértékeket határozni, s a rendszeres diabétesz gondozás során ezen célok elérésére kell törekednünk.

A terhelhetőség, a mozgásterápia intenzitásának meghatározásában mit tud javasolni a cukorbetegek számára? 

Orvosi értelemben a legalább heti 5 alkalommal, alkalmanként legalább 40-45 perces fizikai aktivitás számít mozgásnak. Természetesen ez is betegfüggő, azaz a beteg korától, esetleges túlsúlyától, szívbetegségétől, ízületi és derékfájdalmaitól is függően kell az itt is előre meghatározott, de a fent leírtakhoz közelítő szintet elérni, fontos a fokozatosság. Szükség lehet kardiológus (terheléses EKG, stb.) bevonására is a célok meghatározásában, illetve gyógytornász bevonása is szükséges lehet.

Bejelentkezés Dr. Bősze Tibor bonyhádi rendelésére: +3630/414-2896

Online bejelentkezés

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com